Ученичке компаније извор пословних идеја

У ученичким компанијама млади се припремају за пословне изазове који их очекују по завршетку школовања. Креативност потврђују сваке године, на такмичењима, а многи од њих искуство из ученичких компанија примењују касније у послу.

Ученици пољопривредне школе "Љубо Мићић" у Пожеги ангажовани су и у ученичкој компанији. На такмичењима постижу запажене резултате, али то кажу није основни мотив, већ жеља да креативност искористе на прави начин. Тако су започели да производе монтажне кућице за псе.

„Установили смо да на целом подручју Европе, а и шире, не постоји монтажна кућица за псе. Постоје склопиве кућице, али оне имају већу тежину и самим тим су много теже него ове наше", објашњава Сара Раковић, тим лидер ученичке компаније "Хепи снаут"

„Ученичке компаније, то искуство ће нама требати у ближој будућности, или у даљој када будемо формирали наше компаније или фирме од којих треба да живимо", каже Вукашин Станишић, ученичка компанија "Хепи снаут".

„Имамо велики број ученика, који су наставили после завршетка наше школе, или после завршетка факултета да се баве управо оном делатношћу, односно оним пословима које су овде стекли", прича Којо Бошковић, директор пољопривредне школе са домом ученика "Љубо Мићић" Пожега.

Ученичка компанија "Луси" у Лучанима, развија социјално предузетниство и производи еколошке сапуне и саксије.

„Наша циљна група су жене које су незапослене, преко четрдесет година. У нашој школи смо организовали три радионице, како би смо своја знања заправо пренели на наше полазнике", објашњава Ана Рендулић, ученичка компанија "Луси".

„И за почетак малог бизниса, који могу саме имати и које саме могу организовати, чиме смо их, надам се укључили у активне чланове друштвене заједнице и с друге стране ојачали њихову улогу у породици", каже Ангелина Јовашевић, менторка ученичких компанија средње школе "Драгачево" Лучани.

На младима свет остаје, а њихова креативност кроз разне ученичке компаније добро дође да и старијима пренесу нека нова знања, пословне идеје, од којих се може обезбедити доходак.број коментара 0 Пошаљи коментар