Лебане и Ћустендил у заједничким пројектима

Захваљујући прекограничној сарадњи са бугарском општином Ћустендил, у Лебану ће наредне године бити реконструисан објекат дечјег вртића и изграђено модерно игралиште. Укупна вредност пројеката прекограничне сарадње тих општина је 413.000 евра.

Општина Лебане тренутно реализује чак шест пројеката преограничне сарадње чија је вредност 250.000 евра.

Објекат дечјег вртића у Лебану изграђен је пре 48 година. Лимени кров, лоша столарија, стари подови све то деценијама оптерећује рад предшколске установе. У вртићу свакодневно борави више од сто педесеторо деце, а на упис чека њих осамдесет шесторо.

Запослени и родитељи са нестрпљењем чекају почетак реконструкције објекта што је главни део пројекта прекограничне сарадње између општине Лебане и бугарске општине Ћустендил.

"Годинама нисмо ништа успели, ниједан директор ни пре мене није успео нешто да санира да адаптира јер су то велике инвестиције објекат је 350 квадрата", каже директорка вртића Невена Здравковић.

Пројекат прекограничне сарадње Лебана и Ћустендила вредан је 413.000 евра. Бугарска општина од ових средстава реконструисаће једну основну школу а важнији део пројекта је и израда еколошког елабората за погранични регион. Све активности морају бити реализоване у наредне две године.

"Средства за овај пројекат нису мала за нашу општину и наш буџет", каже Иван Богдановић, председник општине Лебане, која то финансира, а након реализације и испуњења услова добија средства од ЕУ која се рефундирају по завршетку пројекта. "Имамо тренутно шест пројеката вредности око 250.000 евра".

"Сваке године имамо по неколико пројеката који се финансирају из ЕУ и буџета Републике Бугарске. Овог момента имамо скоро педесет милиона", каже Росица Плачкова из Општине Ћустендил.

Реконструкција вртића у Лебану требало би да почне средином наредне године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво