Безбедност у саобраћају

У односу на градове исте величине, Шабац има три пута већи степен моторизације, већи чак и од Београда, због чега је у овом граду направљена савремена саобраћајна студија за решења критичних тачака. Са циљем да се промовишу други видови превоза, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, у Шапцу је у току Европска недеља мобилности.


Шабац је град са највећим бројем регистрованих аутомобила у Србији у односу на број становника, укупно 20.000. У намери да растерете градске улице, смање гужву, буку, издувне гасове и промовишу физичку активност, Шапчани су на паркинг постору поставили лазy бег-ове за читање.

У дану без звука мотора, предахнули су у фотељама пролазници и шабачки гимназијалци.

"Данас уживамо у тишини и волела бих да има више овквих дана када би било мање аутомобила на улицама" кaжу грађани.

Осим недостатка места за паркирање, изазов за Шапчне је и градски превоз, због чега је донет предлог за уводјење нових траса.

"Новитет су 3 линије градског превоза и још једна која води искључиво у индустријску зону. Сматрамо да ћемо када постигнемо ефекасност у јавном превозу, успети да макар делимично умањимо негативне последице превеликог броја аутомобила на улицама" истиче Ксенија Лукић, координатор Комисије за урбану мобилност.

Један од важних задатака је изградња већег броја бициклистичких стаза и промоција физичке активности.

"Поред тога што ослобадјамо улице за алтернативне видове превоза, да заменимо аутомобиле бициклима, да што више пешачимо. Ми скрећемо пажњу и на безбедност у саобраћају, пре свега оних најрањивијих група а то су наша деца и млади и зато радимо едуакцију и превенцију" наглашава Немања Пајић, председник Комисије за урбану мобилност Шапца.

Како би промене навика почеле од најмладјих, у недељи мобилности у Шапцу, бројни су програми за децу.

Шабац ће једини у Србији имати и МУВ апликацију за мобилни телефон ,као својеврсни спортски турнир кроз савремене технологије и подсетник за више корака и активности у току дана.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво