До куће кроз каменолом

Мештани Пријездића код Ваљева, села у којем су три каменолома, блокирали су пролаз теретним камионима који су им, како кажу, оштетили пут. На блокади дежурају и ноћу, а већ две године траже помоћ за решење тог проблема.

На блокаду пута кроз Пријездић донели су мештани делове аутомобила, који су отпали на путу кроз село, јер га оштећују теретњаци.

Локална саобраћајница Каменитовац - Мратишић, дуга је 7,70 км, а изгарђена је осамдесетих година прошлог века  самодоприносом и учешћем ауто-саобраћајног предузећа из Ваљева. Власници или закупци три каменолома не улажу новац у поправку пута.

"Сваке године је други власник каменолома, у томе је проблем", истиче Дејан Исидоровић, председник МЗ Пријездић. "Онај што обећа, он се замени, па дође нови. Људи не могу да у своја дворишта, не можу да обрађују своје земљиште, имају проблема са водоснабдевањем, је л сам каменолом је прикачен на главни цевовод који су сами изградили, залива камен, а они немају воде да пију. Ово је сад протест само за изградњу пута који је уништен од стране каменолома."

Експлоатација камена овде је почела пре петнаестак година. Последњих седам месеци до петнаестак кућа може се доћи само кроз један од каменолома.

"Кад је киша, блато, кад је лепо време прашина, а затворили су нам пут којим смо ишли седамдесет година. Е, сад нас пустили да идемо кроз каменолом", каже Мирослав Нешковић, из Приједића. "Погледам кад ће камен да спадне и којешта."

Миломир Новковић наводи да је имао проблем пре седам који је морао да реши судским спором:

"Кућа ми је пукла од транспорта. Е, тако је свугде овде. Од минирања људима спада малтер, пуцају зидови и цреп с кућа."

Да би добили нови пут, одрекли су се мештани Пријездића делова својих поседа.

"У договору са људима из Јавног предузећа Путеви Србије, ми смо решили да одмах кренемо у израду саобраћајнице која води кроз село и до каменолома, тако да оног момента када се блокада уклони, ми ћемо у сарадњи са државом, наравно, почети да радимо тај путни правац", најављује градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић.

Мештани Пријездића кажу да су и до сада имали обећања из Градске управе. Уколико ово не буде испуњено, намеравају да се обрате надлежним републичким институцијама.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво