Шест година покушава да докаже лекарску грешку

Tри године након операције карцинома у телу Љиљане Младеновић из Смедерева пронађена је метална жица дуга осам центиметара. Тврдњу да је жица остала након хируршке интервенције, грешком лекара, она већ шест година покушава да докаже пред смедеревским Судом.

Љиљани Младеновић је 2010. године оперисан канцер материце у Општој болници "Свети Лука" у Смедереву. Две године након операције, због све јачих болова, урађен је рендгенски преглед којим је откривена жица дебљине 5 милиметара, дуга осам центиметара.

Четири године касније, Младеновићева је тужила смедеревску болницу. Каже да од процеса не очекује много:

"Ништа не очекујем, очекујем само да се скине љага, да ја то нисам прогутала, да ја нисам ишла код врачара, баба, да ја нисам ставила самој себи у дебело црево, стварно нисам."

"Страно тело највероватније је у малу карлицу доспело на други начин - из спољашње средине - и са сигурношћу се може тврдити да није доспело грешком лекара", стоји у извештају вештака са Медицинског факултета у Београду.

Лекарску грешку Љиљана би, како каже, опростила али тврдње да је жица на други начин доспела у њено тело сматра понижавајућом. Из ове установе кажу да се ослањају на вештачење Судскомедицинског одбора, као највише инстанце.

"Наравно, то нико не може да каже да ли заиста јесте или није, али свим оним анализама које смо ми спроводили, и сад Судскомедицински одбор, закључују да то заиста не припада, тј. такав облик предмета не користи се у медицини", наглашава Ненад Ђорђевић, в. д. директора Опште болнице "Свети Лука" у Смедереву. "Ми у салу уносимо само оно што је неопходно за хирушку интервенцију. У сваком случају, најбитније је да је пацијенткињи добро, то је у ствари најбитнија ствар."

Љиљана, међутим, претпоставља одакле потиче жица извађена из њеног тела:

"Ја мислим да је то закачка од добоша, или закачка од компресе. Тражили смо да дође један од вештака пошто је три професора потписано, да дође један и да каже мени како сам ја то прогутала, икако сам ставила. То би био, у ствари, крај."

За шест година, у Основном суду у Смедереву одржано је шест рочишта. Следеће суђење заказано за крај октобра.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво