Обнова свиларе у Панчеву

Пре више од 250 година Панчево је било познато по свиларству, а озбиљна производња је почела 1900. године кад је изграђен комплекс свиларе на левој обали Тамиша у којој је 150 радника годишње производило и до 17.000 килограма свиле која се продавала у Лиону и Бечу. Овај објекат који је изузетно змначајан за град после много деценија пропадања, почео је да се обнавља.

У Банату је 1758. године постављен први надзорник свиларства чиме је почела индустријска производња свиле, а Бечки двор је финансирао њен развој. Прва откупна станица отворена је у Панчеву 11 година касније, а развоју ове привредне гране доприносили су и тадашњи закони који су подстицали производњу свиле:

Свака граничарска кућа морала је на свом имању да има 20 дудова , млади пре венчања такође су морали да засаде одређени број дудува, а постoјала је и смртна казна за сваког ко би посекао стабло овог воћа.

Производња свиле нови успон доживљава крајем 19. века и Банат и Бачка постају врло брзо највећи произвођачи свиле у Угарској, што је захтевало и проширење капацитета.

Зато је 1900. године отворена фабрика на Тамишу са великом предионицом, магацином, сушионицом сирових чаура, складиштем за ферментацију и главном станицом за производњу семена свилених буба.

Главни објекат је данас веома значајан због своје конструкције. У приземљу су бетонски и челични стубови на којима је угравирана година изградње, а на спрату је јединствен простор са специфичним кровом и обликом прозора.

"На спрату је троугана челична решетка која је постављена 1899. године кад је овај комплекс грађен и која је међу првима у свету постављена, чак и годину дана пре званичне презентације овакве врсте конструксције на Париској изложби за Ајфелову кулу", каже Јасмина Вујовић,в.д. директорка Завода за заштиту споменика културе у Панчеву.

Комплекс је проглашен за споменик културе 2013. године и после две неуспешне приватизације нови власник је спречио даље пропадање објеката и фасаде која има одлике еклектичне архитектуре.

"Успели смо да сачувамо у потпуности сам објекат и мислим да ће то све заживети за пар година и Панчевци ће бити одушевљени са тим објектом и простором око њега", наводи Срђан Мишурић, архитекта "Адеком групе" из Панчева.

Све специфичности овог комплекса су сачуване,али биће промењена његова намена и леву обалу Тамиша ускоро ће красити један угоститељски објекат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво