Радионице креативног учења на Ђетињи

НТЦ програм учења даје важна упутства о томе како учење учинити занимљивим и како максимално развити интелектуалне потенцијале деце. Креативно учење по моделу „Никола Тесла центра", примењује се у 17 држава Европе, програм су акредитовала Министарстава образовања у 7 земаља, укључујући и Србију. Фондација „Liverich" из Ужица организовала је недавно НТЦ викенд у граду на Ђетињи, а дводневне радионице и семинари су показали да за овај програм влада велико интересовање.

И није, и јесте игра - комбиновање, истраживање и трагање за одговорима на врло занимљив начин, а резултати су развој брзине размишљања, повезивања и закључивања, концентрација. Учење, које није досадно. И док размишљају шта је то што личи на печурку и увек је мокро, или преко које животиње пређе највише пешака, деца усвајају знања и уче да мисле.

 

„Од десет најтраженијих занимања, девет није постојало пре десет година. И, ако гледамо тако, ми спремамо, заправо, децу за занимања која још не постоје. И шта је онда функција образовног система - да их научимо да мисле, или да уче напамет? Е то је циљ НТЦ програма - да их учимо да мисле, а када мисле, они ће научити лекцију, а када уче напамет, заборавиће. Тако да учитељи који примењују програм, и који прођу наш семинар који је акредитован, они то лепо пренесу деци и резултати су изнад свих очекивања", каже Ранко Рајовић, аутор НТЦ програма.

„Оно што ја радим, јесте конкретно, да направим атмосферу, током часа, макар пред крај часа, да они саопштавају свом мозгу и повезују ствари и закључују и праве нове идеје. Јер, то је оно што се већ цени, а тек ће да се цени у свету. Дакле, како да та неуронска мрежа, са којом се свако роди, буде што моћнија - како да, рецимо, из овог положаја, затрепери - оволико", каже Урош Петровић, коаутор НТЦ програма.

Дводневне радионице и семинари, и у Ужицу су показале како мотивисати децу, задржати њихову пажњу и колико родитељи, васпитачи и учитељи у томе имају важну улогу.

„За ово НТЦ учење, тражила се, што би се рекло, карта више - из разних школа, баш смо имали доста интересовања, нисмо могли да, на жалост, свима изађемо у сусрет", каже Никола Бацетић, директор, из Прве основне школе, Ужице.

„Ово је згодна прилика, да стварно, сви који су учествовали у ова два дана у НТЦ викенду добију једну, онако, комплет поруку - како ми као друштво, односно, како појединац родитељ, наставник, који ради са децом, и само дете, ми можемо стварно да радимо на томе да деца имају боље основе, да напредују, да израсту сутра у срећне и успешне људе", каже Марија Ждеро, из Фондације "Liverich", организатор НТЦ викенда у Ужицу.

Управо у периоду када је то најважније, од рођења па до десете године, овакве активности и игре позитивно утичу на развој мозга, а темеље се на новим открићима из подручја неуронауке. Информације се добијају на начин који личи на игру, усвајају, повезују и тако стиче оно најбитније - функционално знање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво