Чачак: Са каквим се проблемима суочавају особе са инвалидитетом

Канцеларија за младе Чачак у сарадњи са Удружењем студената са хендикепом реализовала је пројекат „Један дан у мојим ципелама”.

У оквиру пројекта, млади Чачани поставили су се на кратко у свакодневне ситуације слепих, глувих и особа у инвалидским колицима.

„Ново искуство је видети како је људима са хендикепом који се сусрећу са разним проблемима сваки дан, а јавно мњење нема толеранције према њима, зато што не знају у каквим проблемима се они налазе”, сматра студент Никола Милић.

Десетак активиста чачанске Канцеларије за младе искусило је како њихови вршњаци са инвалидитетом одлазе у школу уз туђу помоћ, али и колико је захтевно играти друштвене игре везаних очију.

„Веома је тешко. У сваком тренутку сам морала да питам шта сам добила када сам бацила коцкице. Нико није имао потребу да ме обавести шта се дешава и изузетно сам се лоше осетила - као да сам искључена”, поручује средњошколка Јована Јевремовић.

Током овог пројекта настао је и филм који приказује очекивања и страхове
особа са инвалидитетом, као и искуства након снимања.

„Сусрели смо се са пуно неочекиваних ситуација, са пуно подршке код младог становништва, пуно жеље за радом и за разумевањем особа са било којом врстом хендикепа”, наводи активисткиња Канцеларије за младе Ивона Милић.

Студенти истичу да се њихов поглед на свет младих са инвалидитетом знатно променио након пројекта. Они се надају да ће овај филм подстакнути гледаоце да у потпуности разумеју и прихвате особе са хендикепом, јер и они заслужују исту шансу за живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво