И Димитровград и Цариброд

На згради локалне самоуправе Димитровград постављена је и табла са традиционалним називом на бугарском језику - Цариброд. Двојезичне табле добиће још нека села, јер то омогућавају нови закони којима су унапређена права националних мањина у Србији.

Било је и раније покушаја да се Димитровграду врати стари назив Цариброд, али на два референдума који су одржани, изашло је мање од 50 одсто уписаних бирача, а већина од оних који су гласали била је против.

 

„Компромисно решење задовољава, по мени, апсолутно све потребе грађана, било да су оне емотивне или историјске природе. Неко воли да живи у Цариброду, неко у Димировграду, мени је ово најбоље решење, јер било каква конфронтација не иде у прилог ни националној мањини ни општини", каже др Владица Димитров, председник Општине Димитровград.

Од 16. века до 1950. године овај град звао се Цариброд. Одлуком тадашње Скупштине име му је промењено у Димитровград, по бугарском револуционару Георгију Димитрову.

„Не желим да улазим у анализу дела Георгија Димитрова. Најважније је да данас постоји законска могућност да се употребљава бугарски назив Цариброд. Зато је ово важан историјски моменат", каже Радко Влајков, амбасадор Републике Бугарске.

Новим изменама Закона о матичним књигама Републике Србије, националне мањине моћи ће да уписију припадност и своја презимена на традиционалан начин.

„Ми смо 2018. године донели низ законских решења којима су унапређена досадашња високо постављена права припадника националних мањина у Републици Србији и ово је један од начина како ће се та права надаље спроводити", наводи др Иван Бошњак, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Са трибине која је одржана у Димитровграду поручено је да ће Србија на путу ка Европској унији побољшати положај националних мањина и гарантовати сва законска права.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво