Златни индекс некадашњим студентима ФИН-а

Студентима, инжењерских наука у Крагујевцу, уписаним 1968. године Факултет је уручио златне индексе. Тако се одужио некадашњим студентима, који су били носиоци развоја привреде и индустрије широм бивше Југославије.

Заједно, и кроз факултет и кроз живот - студенти на смеру за моторе и моторна возила, Гина и Владета Костић, школовање памте по дружењу, игранкама, спортским надметањима, и наравно, заједничком уцењу.

„Почели смо сви заједно да се дружимо, онда да се забављамо, и ето, то је тако остало, после смо се факултета и узели”, каже Гина Костић, некадашњи студент ФИН-а.

„У конкуренцијим, двеста, двеста дечака, јер је било око 230 у генерацији, ја сам био срећник који је изабрао животну сапутницу”, каже Владета Костић, бивши директор „Заставе”.

Један од тада најтежих факултета,завршило је седамдесетак студената из целе Југославије. Међу „златним дипломцима”, професори Универзитета, привредници, директори, успешни.

„Сећам се, када сам ишао на Олимпијаду у Минхен, хтео сам један испит на које сам добио 100 поена на писменом да одложим усмени, али је професор рекао, да нажалост не постоји та опција, и ја сам морао да изађјем на усмени, без обзира што ме је чекала Олимпијада”, каже Милан Спасојевић, бивши олимпијац.

„Имали смо клеге који су тада били из несврстаних земаља, у нашој генерацији је било двојица наших колега из Сирије који су завршили вде факултете”, објашњава Миљко Ерић, бивши директор „Застава аутомобила”.

Био је то период интензивог развоја земље. Факултет је школовао инжењере за потребе привреде и целокупне индустрије. Економија знања, диктира увођење нових програма.

„Да и школује инжењере који че бити способни да изнесу четврту индустријску револицију која значи велики напредак у производњи, уз помоћ дигиталних технологија”, каже проф. др Добрица Миловановић, декан ФИН Крагујевац.

Као и пре педесет година, инжењери различитих струка поново су покретачи развоја земље. То је и разлог што прву годину студија уписало више од 300 бруцоша, највише на крагујевачком Универзитету.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво