Суша у Средњем Банату

На подручју пет Општина Средњег Баната завршена је сетва пшенице на педесет хиљада хектара колико је и предвиђено планом за ову јесен. У протекла три месеца на овом подручју пало је тек педесет литара кише по квадратном метру што су троструко мање количине од уобичајеног просека, све то ће се, кажу стручњаци, негативно одразити на коначан принос.

На имању пољопривредног предузећа Златица ове јесени пшеница је засејана на 480 хектара а јечам 135 хектара. Због суше заливни системи већ раде петнаест дана.

Овакве суше ја не памтим за четрдесетпет година мог радног стажа ово је једна од најсушнијих јесени.У овом тренутку сигурно недостаје између 150 и 200 литара кише по метру квадратном", каже Драган Васић, Директор Пољопривредног Предузећа Златица.

На овој њиви се на најбољи начин види исплативост заливног система, јечам је засејан у оптималном року али је изникао само на површини која се залива.

"Ово дефинитивно нису повољни услови за пшеницу и јечам, наиме, усеви посејани у оптималном року још увек нису добили довољну количину влаге ,нису почели ни да клијају а камо ли да ничу. Уласком у зиму, изостаће бокорење - моменат припреме пшенице за зимовање и тада се могу јавити различити проблеми. Постоји могућност измрзавања, а усеви који не уђу у фазу бокорења у тој фази биће на пролеће а самим може се очекивати и слабији принос", објашњава Филип Даријевић инг. Заштите биља П.П. Златица.

Због више цене нафте, дуготрајне суше и укључивања заливних система произвођачи истичу да је већ сада сасвим извесно да ће све ово поскупети производњу и до тридесет одсто.

 


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво