Родиле јабуке у Јужном Банату

У Јужном Банату јабуке су добро родиле као и у читавој Војводини, која је највећи произвођач тог воћа у нашој земљи. Очекује се више од 60 тона по хектару.

Ова година је била изузетно специфична за воћаре, посебно за узгајиваче јабуке. Зима је била изузетно блага, а у марту смо имали ниске температуре, које су у воћњацима где нису предузете све агротехничке мере могле да изазову умањење рода.

Око 22. марта када је требало да крене вегетација температура овде у воћњаку била је и до минус осам степени и пупољци су били у опасности, али мраз их није оштетио, каже Владимир Чоловић из саветодавне служба за воћарство у Институту Тамиш-Панчево.

Берба јабука ће почети раније за 15-так дана што неће утицати на добар и квалитетан род не само код нас, већ и у земљама у окружењу, а очекује се око 12,3 милиона тона овог воћа на европском тржишту. Све то утицаће и на нижу цену и откупљивачи прву класу сад плаћају око 30 динара по килограму што је ниже него лане.

Цене јабука у маркетима су и даље високе и надамо се да ће овако добар род утицати ускоро на појефтињење и да се неће све домаће јабуке испоручити на инострано тржиште.

За сорте јабука које добијају допунску боју, а то је најчешће црвена, најавжније су времеснке прилике у последњих 15 дана пред бербу

 Ту су битне разлике између дневне и ноћне температуре, јер потребне су више дневне и ниже ноћне и ако је још повећана влажност и има росе током ноћи, биће и боља боја плода", објашњава Владимир Чоловић, саветодавна служба за воћарство у Институту Тамиш-Панчево.

 Берба јабука у Јужном Банату почеће следеће недеље и воћари сад имају проблем и да пронађу вредне бераче.

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво