Трагом правдољубивог Арчибалда Рајса

Поводом 90. годишњице смрти истакнутог хуманисте, криминолога и пријатеља Србије Арчибалда Рајса, расписује се први међународни књижевни конкурс који ће бити отворен до краја априла 2019. године. Рајс је почасни грађанин Мачванског Прњавора, a књижевни конкурс расписује се и у знак сећања на жртве злочина које је у том месту починила аустроугарска војска 4. августа 1914. године.

Осмог августа  2019. навршава се тачно  90 година од смрти истакнутог хуманисте, криминолога и пријатеља Србије Арчибалда Рајса, чије су поруке из његовог антологијског дела "Чујте, Срби" о менталитету, снази, поносу, слободарском духу, али и слабостима и грешкама Срба и данас и данас актуелне.

Рудолф Арчибалд Рајс рођен је 8. јула 1875. године у немачкој покрајини Баден. Био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истраживао је  злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним српским становништвом, а посебну пажњу посветио је монструозним злочинима које су починили над житељима Мачванског Прњавора и околине.

Конкурс се расписује  и у знак сећања на жртве  злочине које је починила аустроугарска војска у Мачванском Прњавору 4. августа 1914. године.

Иницијатор књижевног конкурса је Славица Јовановић, новинарка и списатељица, која на овај начин  испуњава заветну жељу Бранислава Бојића Банике, књижевника из Београда, који је своје детињство проводио у дворишту прњаворске цркве  знатижељно посматрајући спомен-костурницу у друштву тадашњег црквењака.  Бојић је потписницу ових редова замолио да кроз књижевно и публицистичко штиво, пише о свирепим злочинима над недужним српским становништвом  у Мачви. Иницијативу су одмах подржали и чланови Удружења књижевника Србије Предраг Богдановић Ци, др Милан Младеновић и многи други, новинари, књижевни клубови, полицајци... У току је и оснивање Удружење писаца Мачванског округа, чији је иницијатор Славица Јовановић.

Конкурс је тематски: прва песма требало би да буде посвећена Арчибалду Рајсу - његовом истраживачком раду на раскринкавању злочина над житељима Мачве и његовом књижевно-публицистичком раду и књизи-тестаменту "Чујте Срби, чувајте се себе". Друга - посвећена страдању мачванског становништва које је подвргнуто монструозном мучењу, а трећа - слепом српском гуслару Филипу Вишњићу који је те злочине  у Мачви опевао.

Песме треба да су дужине до 28 редова, потписане пуним именом и презименом аутора. Један аутор  може учествовати  са по једном песмом на све три теме, или са три песме на једну тему коју изабере.  Или само са једном темом конкурса.

Конкурс је отворен до краја априла 2019. године, а будући да је самофинасирајући, учешће се плаћа 500 динара. Осим штампања зборника и књижевних вечери, планиран је и посета Београду споменику Рајсу који налази се у Топчидерском парку, као и посета спомен-костурници у Мачванском Прњавору.

Најуспешније песнике очекују  дипломе, књиге, уметничке слике, захвалнице.

Проглашење  победника, додела награда и  промоција зборника посвећеног сећању на  жртве ратова у Мачви биће одржана у августу, када се обележава 90. годишњица смрти Арчибалда Рајса и годишњице великог зверства над Србима.

Мејлови  на који се шаљу песме су: slavicajov69@gmail.com ;  slavicaj1969@gmail.com

За више информација о Конкурсу - контакт телефон 063 807 59 35.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво