Водовод на Дивчибарама по високим еколошким стандардима

Ваљевски "Водовод" уложио је четири милиона динара у опрему за постројење за прераду воде на Дивчибарама, која задовољава високе еколошке стандарде. Ту савремену технологију примењују у само још два града у Србији.

Добијање хлора за дезинфекцију воде из кухињске соли значи да се на Дивчибаре више неће превозити опасне материје у постројење за пречишћавање воде, нити ће запослени њима руковати. Скупа технологија готово да искључује могућност еколошког акцидента.

"Ми смо готово четири милиона динара инвестирали у фабрику воде, с обзиром да је било проблема у претходном периоду, и желимо да на тај начин допринесемо и уреднијем и бољем водоснабдевању самог туристичког центра Дивчибаре", истиче Ђорђе Милановић, директор ЈКП Водовод Ваљево. "Поготово ако узмемо у обзир велику експанзију када је у питању изградња и туристичких објеката и имамо сада и један, да кажемо, спортско-рекреативни центар који се гради. Тако да ће сигурно у наредном периоду значајно бити повећана потрошња воде и морамо да размишљамо унапред о томе."

Дивчибаре као туристичко место дуго се није могло похвалити ни уредним снабдевањем, ни добрим квалитетом воде за пиће. Кубик воде овде кошта као два и по кубака у Ваљеву, али мештане и туристичке посленике радује свака инвестиција у водоснабдевање.

"Са становишта мештана, нова опрема побољшава квалитет воде за пиће. Морамо признати да је деценијама то био и највећи проблем мештанима када је водоснабдевање у питању", истиче председница МЗ Дивчибаре, Бранка Илић. "Ако посматрамо Дивчибаре као туристичку дестинацију, с обзиром на чињеницу да се годинама уназад број гостију повећава, јако је битно да "Водовод" буде спреман да на прави начин одговори на увећан број потрошача, када је у питању и квалитет воде, а наравно и количина коју постројење може да преради."

Експанзија туризма на Дивчибарама интерес је Града Ваљева, па је и улагање у снабдевање водом важан сегмент у стратегији развоја. Постројење које прерадом добија 10 литара воде за пиће у секунди за сада подмирује потребе ваздушне бање на Маљену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво