Нова кинеска инвестиција у Ћуприји

Делегација кинеског округа Шу Јанг посетила је Ћуприју и са локалном самоуправом потписала протокол о будућој сарадњи у различитим областима. Из те кинеске провинције у Ћуприју је 2016. стигла прва инвестиција - фабрика за производњу обавијеног предива Еурофајбер, а у плану је и нова фабрика за производњу чарапа.

Кинези у Ћуприји тренутно запошљавају педесетак радника, али им је већ сада план да дуплирају капацитете и број запослених. Могуће је да ће градити и сопствену халу, јер су тренутно у изнајмљеном простору бившег погона пропалог Инграпа.

Искуства о пословању у Србији и Ћуприји за сада су само позитивна, истиче Џанг Џигуо, власник компаније Еурофајбер:

"План наше компаније је да у другој половини ове године удвостручимо инвестиције овде. Такође запослићемо још радика и укупан број радника ће бити око сто."

У погону је прилична бука и врућина, а због технологије израде предива влажност ваздуха вештачки се одржава на високом нивоу. Ипак радници кажу да су се већ навикли и да су задовољни послом.

"Мора због квалитета конца да буде, али није страшно. Задовољни смо", каже радник Никола Милановић. "Плаћају нас солидно, за разлику од наших приватника."

Округ Шу Јанг веома је заинтересован са сарадњу са Србијом и Ћупријом у свим областима, укључујући и образовање. Кинеска делегација посебно је била заинтересована за школовање својих ђака у Школи за музичке таленте.

"Округ Шу Јанг је један од значајних округа у Кини и има више од два милиона становника. Веома је познат у Кини по економској развијености и тренутно је међу тридесет најразвијенијих округа", истиче Биен Ђенђун, секретар КП округа Шу Јанг.

"Одлична сарадња Кине и Србије је знак и нама у локалним самоуправама да направимо одличне односе са градовима и окрузима у Кини", наглашава Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја. "Један од тих градова је и град Шу Јанг."

За сада је у Ћуприји отворена турска конфекција Тибет мода, а добро искуство кинеског Еурофајбера, надају се, биће сигнал и другим привредницима из те земље да управо овде започну свој европски бизнис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво