Нова опрема за квалитенију производњу меда

Пчелари из Лознице, али и целог региона ускоро ће добити опрему у вредности од 120 хиљада франака коју је обезбедила Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине преко Швајцарске агенције за развој. Нова опрема омогућиће пчеларима квалитенију производњу меда, али и мање трошкове.

Да пчелараство може бити врста агробизниса најбољи је показатељ породица Игњатовић. Дарко и Виолета иако двадесетогодишњаци имају више од 160 кошница, а сав мед који производу - извозе.

"Бавимо се производњом свих врста меда, багремов, липов, сунцокретов, годишње произведемо око пет тона меда, извозимо их у Италију на велико", каже Виолета Игњатовић, из Грнчаре.

Уз производњу меда, Дарко је од оца преузео и радионицу за израду кошница.

"Од тога може лепо да живи, годишње се произведе у нашој производњи неких четири до пет хиљада кошница, иде доста и за извоз Македонија, Босна и Црна Гора", каже Дарко Игњатовић, из Грнчаре.

Игњатовићи, али и остали пчелари из Подриња, Мачванског и Колубарског округа, ускоро ће добити мини лабораторију за дијагностиковање болести пчела, машину за прераду воска и израду шећерних погача, која ће им бити доступна у оквиру Удружења пчелара у Лозници.

"Имаћемо далеко квалитетније производе које ће наше пчеле користити што за последицу има повећање здравственог стања пчела и квалитета готовог производа", каже  Зоран Ђурић, Пчеларско друштво Лозница.

"У овом региону су најактивнија удружења пчелара, они су веома расположени да обуче младе људе, трагају за подмлатком овог удружења, расположени су да пренесу своја знања и искуства", каже Љиљана Николић, директор РРА Подриња, Подгорине и Рађевине.

Бављање пчеларством је, кажу, последњих година све уноснији бизнис нарочито за младе људе. Предност на самом почетку је и то, што се пчелари региструју као пољопривредно газдинство, а не предузетничка радња чиме им се смањују и пореске обавезе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво