Како спасити ветрењачу стару више од века

Захваљујући ветрењачи, за коју су неки делови израђени у Ајфеловој радионици - водовод је у јужнобанатско село Шушару стигао почетком прошлог века. Мештани су покушали да ветрењачу из 1903. године рестаурирају, али се то показало као немогуће.

Три деценије ветрењача је обезбеђивала воду неопходну за опстанак малог виноградарског места усред пешчаре.

"Ветрењача је одрадила свој део посла. Jа не знам податак да је неко место у Србији и у широј околини било место које је са толико становника снабдевала ветрењача водом. И зато смо ми поносни на ветрењачу и она је симбол нашег места", каже Илија Чула из Шушаре.

У Шушари смо затекли тужан призор. Симбол села, стар 114 година, оборен и искривљен. Наиме, након неуспеле ревитализације 2012.године и покушаја да се ветрењача из 1903.године поново приведе намени и врши водоснабдевање, она је пала.

"Тај горњи део је морао да се скине пошто је и од најмањег струјања ваздуха правила огромну буку и то је околним местима заиста сметало и морао је да се скине. Да зло буде веће, ветар је оборио ту горњу конструкцију и као што видите скроз је искривљена", описује Тони Фодо, председник Месне заједнице.

Да је пропадање оваквог историјског споменика недопустиво, слажу се и градске власти у Вршцу.

"Ангажовали смо тим стручњака који ће урадити пројекат и у том пројекту је назначено да се та ветрењача врати, али без водоснабдевања. Та средства ће бити планирана из будеџета за наредну годину , када се надам да ћемо ту ветрењачу вратити на место које јој припада", додаје Славиша Максимовић, члан Градског већа за рурални развој.

Осим као историјски споменик, ветрењача би требало да добије улогу и туристичке атракције. Наиме, Шушара се последњих пет година, због предивног околиша и природе развија као туристичко место, па је овде никло близу 70 викендица, а број становника се викендом удвостручи јер се староседеоцима којих имаоко 300 придружи измедју 300 и 400 викендаша.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво