Међународни фестивал пантомиме особа оштећеног слуха

У Врању почиње дводневни Међународни фестивал пантомиме. Пре вечерњих представа у Дому војске, у библиотеци је, познати пантомимичар из Сједињених Америчких Држава, Бил Бауерс, одржао предавање.

"Пантомимичар на путу" - то је Бил Бауерс, дошао је из Њујорка, а то је и назив његове презентације. Заинтересованим Врањанцима у сали Америчког кутка представио је како изгледа путовање са њим. И зашто воли пантомиму.

"Лакше се изражавам без речи, такав сам по природи. Одувек сам био стидљив, и зато ме је заинтересовала пантомима где и без речи можеш нешто рећи", каже Бил Бауерс, пантомимичар.

На почетку шестог Међународног фестивала пантомиме биће изведена представа "Прва суза", по мотивима приче Боре Станковића, у режији Трајчета Гјоргијева. Први пут ће дело познатог писца играти чланови међуопштинске организације глувих и наглувих у представи без речи.

"Трудимо се да сваке године гледаоцима прикажемо нешто што до сада можда нису имали прилике да виде, неке технике сценског израза и саме стилове пантомиме. И мислим да смо ове године са нашим програмом у томе и успели", каже Небојша Новковић, директор фестивала.

Гост Врања и "П(х)антом феста" је и познати пантомимичар из Париза, Герасим Дишлијев који ће одиграти представу "Ван места". Пантомимичари сутра излазе и на улицу, на градском шеталишту Мето Јанакиевски биће "обичан" пантомимичар "расположен" за разговор.

Фестивал пантомиме од 2012. године организује Међуопштинска организација глувих и наглувих Врање, уз помоћ Министарства културе, града, амбасаде САД-а у Београду и Европског прогреса.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво