Добра година за воћаре

Док се ратари у јужном Банату још прерачунавају колику им је штету нанела суша, воћари кажу да ће имати изузетно добар род јабука и бресака, јер је мање падавина погодовало бољем квалитету плодова.

У воћњаку "Института Тамиш" на два хектара родило је око 70 тона јабука и 26 тона брескви-нектарина. Поједине гране су се савиле под крупним плодом воћа и овде кажу да то није случајно, јер имају заштитну мрежу од града, које штити и од сунца и систем за наводњавање кап по кап.

Једини проблем су имали крајем априла због мраза, али воће није претрпело штету и било га је лакше заштитити.

"Такође имаћемо квалитетан род сорте "златни делишес" која је и најзаступљенија у воћњацима, а која је склона појави рђасте превлаке због које аутоматски плод ставља ван класе, а за то погодују дани са високом влажношћу", каже Владимир Чоловић, мастер-инжењер пољопривреде у "Инстититу-Тамиш"-Панчево.

Сушна година допринела је бољем роду, јер киша није спирала тучак прликом цветања и полен се дуже задржао што је допринело бољој оплодњи.

"Наравно пчеле које су најбитнији поленатори у таквим условима не излећу и мање лете и претходних година била је слабија оплодња због кише, а ове могу да кажем да имамо бољи род и по приносу и квалитету", каже Владимир Чоловић, мастер-инжењер пољопривреде у "Инстититу-Тамиш"-Панчево.

Већем роду радују се и берачи воћа који могу да зараде добре дневнице.

"Заради се солидно,две хиљаде дневно није мало, јер у септембру имамо већих трошкова због школе, зимнице", каже Миљана Пекић из Смедерева.

"Мени није тежак посао берач и задовољна сам дневницом", каже Маја Велимировић из Смедерева.

Цена јабука на пијаци и продавницама је још увек висока и за килограм треба издвојити око 100 динара, а у воћњацима на велико прва класа се може купити и за 45 динара и то воће се највише и извози.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво