Нова археолошка открића на Руднику

Почетком августа настављена су археолошка истраживања на Руднику, у оквиру вишегодишњег пројекта Музеја рудничко-таковског краја. Низ налаза и укопан средњовековни објекат воде до нових сазнања и открића о некадашњем начину животу на тој планини.

Из писаних извора доста се зна о средњевековном животу на Руднику, али материјалних трагова није било. Истраживањима од 2009. године све више је конкретних доказа о насељу из 14. и 15. века.

"Ево конкрето у овом случају смо пронашли једне степенице уклесане у стену и цео овај објекат нам је заправо укопан у стену и то је једна подрумска просторија. Ето до сада нисмо имали овакве степенице које представљају силазак у тако један укопан објекат", каже Јелена Марјановић, дипломирани археолог.

На рудничким падинама до сада су откривени остаци три цркве, а на овогодишњем истраживању први пут пронађени су делови другачије грађеног рудничког насеља, без чврсте архитектуре.

"Све објекте што имамо до сада откривене на овом простору они су заправо били од дрвета. Реч је о брвнарама које су се шириле на овом делу насеља. Насеље иначе није мало оно буквално обухвата простор од неких пола километра и ширило се између тих цркава које смо ранинијих година откривали", каже доц Дејан Радичевић руководилац истраживања на Руднику.

Вишегодишњи пројекат Музеја рудничко таковског краја у сарадњи са истраживачким тимом са Филозофског факултета из Београда до сада је обухватио археолошка истраживања на пет локалитета.

"Пети локалитет, овај Дрење Којовача на којем смо сада, започели смо прошле године. Те године смо поставили четири пробне сонде које су нам дале изузетне резултате. Такође, приликом изградње савремене цркве пронађена је остава новца из времена Цара Душана", каже Ана Цицовић, Музеј рудничко-таковског краја.

Археолошка ископавања на Руднику донела су и низ ситних налаза. Коњска опрема, стакло, керамика, новац, алати, коштани предмети донеће нова сазнања о некадашњем животу на планини Рудник.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво