Нишка села због дотрајале водоводне мреже без воде

Мештани нишког села Вукманово, због дотрајале водоводне мреже, имају проблема са водоснабдевања из сеоског водовода, нарочито током летњих месеци. Проблем никако да се реши, јер су сеоски водоводи у околини Ниша грађени седамдесетих година прошлог века, а поступак пребацивања сеоског водовода на градску мрежу је дуготрајан и компликован.

Александар и Урош су студенти живе у Вукманову, селу удаљеном од Ниша тек осам километара што је предност за младе људе. Баш зато је помало несхватљиво да село нема решено питање водоснабдевања.

У Вукманово укупно живи 350 људи од тога је младих негде половина, неких 150-200 људи, много је тешко живети у оваквим условима", каже Александар Стојановић.

"Уколико се ситуација не побољша и те неке елементарне ствари не добијемо, нормално је да ћу тражити други излаз из ове ситуације", каже Урош Стојановић.

Проблем је вишегодишњи не само у Вукманову, јер у више од двадесет од укупно педесет села водоводу су дотрајали. Овде кажу да више од 90 посто мештана жели да се прикључи на градски водовод.

"Увек смо се обраћали општинама и док су биле све партије на власти увек су нам обећавали пред изборе и после избора то све буде "стани пани", каже Србољуб Стојановић, председник Месне заједнице Вукманово.

Проблем је на столу општине Палилула, председник Александар Ждрале каже да ће се баш ове седмице одржати састанак тим поводом. Пребацивање сеоског водовода на градски трошак је и за град, али и за мештане.

"Део ће сама домаћинства, кад кажем сама домаћинства мислим од водомера до њихових кућних инсталација, што се тиче централног цевовода то ће платити "Наисус" тј. град Ниш", каже Александар Ждрале, председник општине Палилула.

Колико је вода значајна то сви знамо, у овом тренутку ипак важније је питање да ли су процедуре за преузимање сеоских водовода компликоване или једноставно нема пара.

"Поред пара јако је сложена процедура и захтева пуно рада, што нисам сигуран да је у досадашњем периоду рађено довољно, и ми се управо тиме бавимо. Те админситративне процедуре трају дуго, неопходно је решити пре свега имовину а након тога и пројектно техничку документацију", каже Милош Милошевић, градски већник.

Из градског буџета ове године са 50 милиона динара финансира се само изградња водовода у селу Хум, али због проблема на терену градске воде у селу још увек нема.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво