Први астрономски камп на Јастрепцу

Први астрономски камп на Јастрепцу окупио је четрдесеторо младих жељних интерпланетарних сазнања, професоре и научне раднике, али и изазвао велико интересовање Крушевљана. Камп је реализован у оквиру пројекта "Небо је граница" астрономског удружења "Еурека", а уз подршку Менсе.

Предели без градске расвете и аерозагађења као што је најшумовитија планина Балкана, идеалне су природне опсерваторије. За разлику од  гостију, обично заинтересованих за планинске стазе, ове је занимало звездано небо.

"Да би људи били упознати са тајнама свемира потребно је да професионални астрономи који су вешти у научној комуникацији приближе такву једну комплексну структуру најширем слоју градјанства", каже Јован Алексић, члан астрономског друштва "Руђер Бошковић" и Менсе.

За Милоша Станковића, свемир је био непознаница, до учлањења у крушевачко астрономско друштво.

"После тога сам купио и свој телескоп. Чак променио смер у истој гимназији, јер сам био на друштвено језичком, после прешао на природно-математички, што је била и последица тог заљубљивања у ову, једну од најлепших наука", каже Милош Станковић, члан "Еуреке".

Жеља младих астронома је да Крушевац добије опсерваторију. Од тога их дели само корак, јер су највећи део опреме набавили.

"Једино што је остало то  је и та купола и наравно локација коју ће град одредити и за коју очекујем да ће бити на Багдали како би Крушевљани били пети по реду град у Србији који ће имати сопствену јавну опсерваторију", каже Зоран Томић, председник астрономског друштва "Еурека".

Магнет за посматраче, била је киша метеора - Персеида.

"То су у ствари остаци комете који како се зове када се нађу у земљиној атмосфери сагоревају и настају звезде падалице. Врхунац је ових дана када могу да се виде из ових простора до 60, 80 по сату", каже Марко Вељковић, професор Ваздухопловне академије у Београду.

Звезде падалице се не могу снимити, ни посматрати телескопом, већ голим оком. Много је жеља по веровању, замишљено претходних ноћи. За сада су се оствариле онима који су желели да детаљније виде Месец и Јупитер.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво