Кућице за птице у градском парку у Прокупљу

Врућине угрожавају и птице. Како би их заштитили, чланови Друштва за церебралну и дечју парализу у Прокупљу поставили су за њих кућице у градском парку.

Дуња и Душан, најмлађи волонтери Друштва за церебралну и дечју парализу у Прокупљу, свакодневно проверавају да ли се нека птица уселила у кућице које су поставили.

"Ја сваког јутра долазим да видим да ли су птице дошле и уселиле се, и једва чекам да се усели барем једна, јер драго ми је. Зими ћу исто да гледам, јер је тад најбитније за птице", каже Дуња Марковић.

"Надам се да ће се једног дана уселити нека птица певачица и да ће нам у центру града отпевати неку њену лепу песму", каже Душан Марковић.

У нашој земљи си изузетно популарне птице певачице штиглић и дивљи канаринац. Ђорђе Вулић је њихову песму заволео од малена, па их данас одгаја с љубављу.

"Љубав је потребна, значи од пилета кад се изведе, док храни мајка, значи све, то је време да посветиш птици, што је нешто што највише волим, и што највише времена проводим", каже Ђорђе Вулић.

На територији наше земље евидентирано је око 350 врста птица.

"Наше друштво је у претходне две године делимичним истраживањем забележило 130 врста птица у вашем крају. Бројност гнездарица је 115 врста. Стварно богатство орнитофауне топличког краја иде вероватно и до 200 врста", каже Слободан Ивић, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Птице певачице су данас заштићене, али су угрожене због све веће човекове активности која доводи до губитка њиховог станишта.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво