До бачког парка природе Јегричка може се и бродићем

Парк природе Јегричка у Бачкој, на правцу од Темерина до Жабља није био много доступан љубитељима природе предходних година, али од овог лета то се променило. Заинтересовани могу да плове бродићем на току дужине 3,5 километра и виде нетакнуте делове Панонске низије.

Горан Стојаковић чувар у Парку природе "Јегричка" је међу реткима који је раније пловио чамцем током истоимене реке. Сада своја искуства преноси другима. Управља катамараном који је обезбедило Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине да би љубитељима природе могло да се прикаже, како би изгледала низија да нема система канала за одводњавање у Војводини.

"Канал Јегричка је 64 километра дугачак, с тим што у овом другом степену заштите, где се ми тренутно налазимо, то је Темерински мост па све до уставе у Жабљу је остао природни нетакнути део. Ту се ништа није радило, није се копало, није се преграђивало. Ширина корита се креће од 80 до 120, 130 метара, с тим што је трска мало заузела своје", каже Горан Стојаковић, Парк природе Јегричка.

За унапређење заштите на 1.190 хектара овог Парка природе, Воде Војводине треба да добију 700. 000 евра из ИПА фондова Европске уније.

"Управо набавка катамарана отворила је један нови пут ка једној бржој и бољој едукацији локалног становништва, али и за како бржи развој локалног тако и еколошког туризма и све ово говори у прилог чињеницида се Парк природе Јегричка нађе на еко мапи Војводине", каже Аница Дугалић, ЈВП Воде Војводине.

Слив Јегричке је био у историји дужи од 100 километара, али јој је градњом првих канала у 19. веку смањен слив. Под пуном контролом је након пуштања у рад Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав.

Оно што разликује Јегричка од осталих панонских река је да нема извор и да се системом бара улива у реку Тису.

На подручју Парка природе Јегричка има 76 мочварних биљака, 22 врсте риба и 198 врста птица, међу којима је и белобрка чигра заштићена врста по којој је и бродић за вожњу по Јегричкој добио име.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво