"Трајал" развио аутоматизовану противградну заштиту

Град годишње Србији нанесе штете од око 100 милиона евра - 40 милиона само на пољопривредним засадима. Противградна заштита у периоду од априла до октобра испали око 12.000 ракета. Крушевачка "Трајал коорпорација", у сарадњи са Владом Србије и Републичким хидрометеоролошким заводом, развила је најсавременији систем помоћу даљинског управљања.

Захваљујући новом систему противградне заштите помоћу даљинског управљања, из четири од тринаест радарских центара у Србији, од недавно је могуће усмерити и испалити ракете са аутоматизованог лансера. Без стрелаца, радио везе , брзо и прецизно.

"Потребно је само неколико секунди од издавања команди до полетања ракете. Аутоматски систем заузима параметре битне за испаљивање ракета веома тачно, а то су азимут и елевација. Вршене су пробе у смислу испаљивања противградних ракета са овог аутоматског лансера. И у свим тим пробама испаљивање је било успешно", каже Михајло Васић, шеф радарског центра Басара.

Осим лансера ове противградне станице, опремљене су камером, системом за узбуњивање и блокирање у случају присуства људи или било какве опасности. Напајају се соларно, тако да се могу поставити на готово сваком месту.

"Тренутно има 1.838 лансирних центара. Од тих 1838 у овом тренутку не ради 742. 440 због техничке неисправности, а 302 због недостатака стрелаца који су у местима близу лансирних центара где практично становништво напушта та места и нема адекватних стрелаца који могу да преузму ту одговорну функцију", каже Милош Ненезић,  директор коорпорације "Трајал".

Развојем аутоматизоване противградне заштите покриће се и ова подручја. До сада је постављено и испробано 16 даљинских лансирних станица у крушевачкој, Бруској и Трстеничкој општини и на подручју Косијерића, Сјенице, Аранђеловца и Тополе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво