Конкурс за пријем СОС родитеља

У СОС Дечијем селу у Краљеву у току је конкурс за пријем СОС родитеља којима ће бити поверена брига о деци без родитељског старања. Ова установа је специфична јер деца одрастају у условима који су наприближнији породичном смештају.

Ако се са децом не поступа баш као што би родитељи радили онда она не би била срећна, тврди Биљана Булатовић која већ 12 година ради у СОС Дечијем селу. Она је збринула и прво дете које је примљено у ову специфичну установу. Био је то Драган Божовић са којим је угасила и свећице на торти за његов 18 рођендан.

Поред Драгана, за све ове године поверено јој је још седморо деце.

"Ја сам мама. Мене сва деца зову мама. Значи од првог тренутка, свако дете ме је звало мама. Нико ме није звао ни тетка ни Биљана него мама", каже Биљана Булатовић, СОС мама.

У Заједници младих СОС села где долазе штићеници након што напуне 18 година, пуно је заједничких фотографија са старатељима и васпитачима, што само сведочи колико их заједничких успомена везује.

"Ја из свог искуства кажем да то траје заувек и да просто, иако ти људи нису наши родитељи, да неке везе и ти корени које створимо са њима, остају за цео живот", каже Зорица Недић из Заједнице младих.

Први пут ће СОС Дечије село примати и родитеље. Моћи ће да конкуришу и брачни парови старости измедју 28 и 40 година.

"Примићемо одређен број кандидата који ће морати да продју свеобухватну обуку. Након те обуке ћемо проценити који кандидати су заиста мотивисани да се баве бригом о деци која је врло захтевна", каже Борка Лукић, директор СОС Дечијег села.

Обука за нове СОС родитеље трајаће три месеца. Након тога биће им поверена деца са којом ће живети у једној од 14 великих породичних кућа у селу. Овде тренутно живи седамдесетпеторо деце, а у Заједници младих двадесет тинејџера и студената.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво