Мештани направили бању како би подстакли развој туризма

Мештани села Градац, поред истоименог манастира надомак Рашке, сами су каптирали и уредили извор лековите воде. Тако су направили Градачку Бању за коју се надају да ће подстаћи развој сеоског туризма.

Средњовековни Градац је задужбина Јелене Анжујске. Испод самог манастира вековима већ постоји и извор лековите воде. Народ га зове очни извор јер лечи обољења очију.

По легенди, краљица Јелена Анжујска је подигла манасир Градац изнад овог извора у знак излечења њенго сина, потоњег српског краља Драгутина, који је био слеп на рођењу. Ако је манастир дело једне српске краљице из доба Немањића онда је овај извор задужбина народа овог краја. Сви који су могли учествовали су својим радом или добровољним прилозима у каптирању воде и уредјењу читавог платоа. Приступили су томе са вером и надом да ће им извор донети благодети.

"Многи хидрогеолози су радили око овог извора али је он својом вољом остао народни извор. Нико није успео да га флашира или одведе. Народ је то урадио и он је целом свету доступан", каже Миле Чорбић, председник Месне канцеларије Градац.

Поред извора уредјена је и Градачка Бања. Има аутентичне воденице у којима се меље жито. Јаз са Градачке реке представља посебну атракцију. Бања прима и прве госте.

"Сеоска домаћинства могу да пласирају своје производе туристима, да остваре приход и тако постану одржива. Млади би остали да живе на овим просторима и тако зауставили неминовну миграцију која прети да опустоши Србију", каже др Раде Јовановић, научни саветник у Институту за пољопривреду.

Село Градац има 300 домова и око 600 становника. Градачка Бања је у повоју, али има великог потенцијала.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво