Други дан Васкрса у Савовој води

Житељи неколико села у подножју Гоча код Краљева, традиционално се окупљају трећег дана Васкрса у Савовој води. Верује се да је на том месту, једном приликом Свети Сава застао да предахне и напије се хладне планинске воде.

Пут до овог сакралног места води кроз столетну шуму. Поред бистрог потока са каскадама налазе се и сазидане чесме где се ваља умити и напити воде. За Ускрс се доносе јаја и понуде за оне који чувају ово место.

"Моји су стари долазили. Деда, отац. Наставио сам ја. Наставиће моја деца", каже Драган Матовић, чувар Савове воде.

"Пошто имам лепих година, памтим да је увек тако било. Никад се то није запоставило", каже Добрица Пецић, село Драгосињци.

Овде се народ окупља и када су сеоске славе и црквени празници. Плато од оригиналног камена је уређен 2005. године када су и каптиране чесме са изворском водом.

Народ поштује Савову воду као светилиште. Шума се овде не сече. Камен се не носи. Ваља само воду захватити и понети је кући за срећу и здравље.

Споменици од пешчара су подигнути ратницима из протеклих ратова. Први је подигнут пре 120 година, али због другог разлога.

"Предање говори да је то направио отац детета које је излечено од ове воде. Вода се сматра лековитом. Зато се, ко дође, напије и воду понесе кући", каже Милорад Миљковић, потомак житеља Драгосињаца.

Овде ће свако пронаћи свој мир и окрепити душу и тело. Чак је и Свети Сава благосиљао народ који је чувао ово место. Назвао их је "драги људи". Од тада се оближње зове Драгосињци.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво