Ђаци школе у Бресници направили гнездо за роде

Пошто је олуја порушила старо гнездо за роде које се деценијама враћају у њихово двориште ученици основне школе у Бресници са чачанским орнитолозима направили су ново, вештачко гнездо. Док их у том селу чекају да се уселе, други пар рода већ се нагнездио крај вртића у суседним Мрчајевцима.

Ново гнездо у Бресници испреплетале руке најмлађих који нестрпљиво чекају дугогодишње комшије.

"Знам да долазе у овом месецу и да оне излежу јаја, обично по два", каже Јелена, ученица четвртог разреда.

Марко, ученик трећег разреда каже да су увек кад су долазиле роде их посматрали и да им је било лепо.

"Често долазе овде код нас и увек ту се населе код ове школе", каже Наталија, ученица петог разреда.

Александра, такође ученица петог разреда додаје да су роде долазиле сваке године и летеле и да су се свима свиђале.

Да посао који се ради с љубављу није тежак потврдише осмехнути малишани. Неки од њих похвалише нам се и искуством.

"Има једно дрво тамо где ја живим и узео сам мале гранчице и поређао их и онда сам очекивао сове. А сада очекујеш роде овде? Да", каже Лазар, ученик трећег разреда.

Више деценија гнездо на бору у школском дворишту било је заштитни знак Бреснице. Недавно га је олујни ветар у потпуности уништио.

"Једне године, мислим да је 2015. је гнездо олуја однела и разбила и кров од школе и упало на таван и тако даље, али смо санирали и оне су се и после тога вратиле", каже Мира Драгутиновић, директорка ОШ "Ђенерал Марко Ђ. Катанић", Бресница.

Надају се да ће тако бити и овог пролећа, али и да ће младе донети на свет у новом гнезду које су, уз помоћ Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, направили поводом међународне акције.

"Пролеће уживо се  координирано спроводи у Европи, Централној Азији и Африци. Један од  циљева јесте да децу изведемо у природу и да им укажемо на значај птица и да пратимо миграције птица, односно њихову сеобу", каже Зоран Рајичић, координатор акције Пролеће уживо.

Нераскидива веза рода и деце још једном се потвђује. Док вредни градитељи у бресничкој школи нестрпљиво очекују пернате комшије, један пар рода настанио се на оџаку вртића у суседним Мрчајевцима.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво