Дружење малишана вртића "Пахуљица" из Бруса

На иницијативу васпитача предшколске установе "Пахуљица" из Бруса у тродневну посету матичном вртићу, дошло је тридесетак предшколаца из припремних, мешовитих група са сеоског подручја. Поред дружења са вршњацима, за њих су осмишљене бројне активности.

Сиреном као позивницом припадници Ватрогасно-спасилачке јединице из Бруса започели су прво овогодишње  дружење са децом из "Пахуљице". Са послом који свакодневно обављају и опремом којом се служе упознали су и госте - малишане из Криве Реке, Блажева, Игроша, Стројинаца,  Лепенца и Златара.

Дружењу са ватрогасцима претходио је обилазак полицијске станице, разгледање града, бруске бање, базена, спортских терена, културних институција- библиотеке, Дома културе  и биоскопа у којем су уживали у магији седме уметности.

Да тродневно одвајање од куће, многима прво које су имали, остане у што лепшој успомени, потрудили су се сви.  Као предах од шетње, на дар малим гостима, у спортској сали вртића приредјена је позоришна представа. За изузетну креативност остварења из њихове драмске
радионице два пута су побеђивале на "ЛУТКЕФ"-у, међународном луткарском едукативном фестивалу. Последња у низу представа, коју са поносом истичу, је "Женидба Деда Мраза".

"Ту смо представу премијерно извели уочи Нове године, играли је у свим сеоским школама на подручју Бруса, али и у вртићу у  Лепосавићу пред око 500 гледалаца. Симболичном продајом карата прикупили смо средства за куповину нових играчака", каже Мирјана Миљојковић, педагог  ПУ "Пахуљица" Брус.

Захваљујући изетној сарадњи, како истиче Мирјана, представе у овој установи за децу приређују и њихови родитељи, који се радо одазивају и другим заједничким активностима - "Родитељијади" - играма без граница, оријентационом кросу у природи, еколошким излетима.

Пре пар месеци на иницијативу Марије Милосављевић, водитељке фолклора, хора и изворног певања у Културном центру, у "Пахуљици" је покренута музичка секција.

"Моје дете је овде свакога дана. Могу рећи да сам одушевљена како вртић функционише, како изгледа. Одушевљена сам и васпитачима, њиховим приступом детету. Пре доласка у Брус као педагог сам радила и у Београду. Отуда слободно могу да кажем да су овде услови за рад одлични, а деца васпитанија и заинтересовања за сваку врсту сарадње", каже Марија Милосављевић, етномузиколог.

Малишани које смо затекли како вредно вежбају у априлу ће имати дебитантски наступ. Раме уз раме са бруским основцима и средњошколцима на великом хуманитарном концерту. За разлику од њих којима је време боравка у вртићу истекло са доласком родитеља, за њихове госте предаха није било. Баш као ни за петоро васпитача који су над њима непрекидно бдили.

"Уопште није напорно. Дивно је бити са децом са терена и пружити им све оно што можемо да им пружимо. Овакав облик рада ми смо практиковали пре више година. Замениле су га једнодневне посете. Свака припремно предшколска група са села долазила нам је једном годишње у посету. Ипак сматрамо да то није довољно. Зато смо се поново организовали и направили ово тродневно, целодневно дружење. Ово је шанса да се малишани привикну на нову средину, упознају своју општину, њене установе, споменике, одвоје се од родитеља и упознају са што више вршњака из различитих средина. Важно нам је да су деца срећна и задовољна, а ми ћемо настојати да у будуће њихов боравак овде продужимо на пет дана", каже Гордана Цветковић, главна васпитачица ПУ "Пахуљица" Брус.

Са истим ентузијазмом, као пре четири деценије када је предшколска установа Пахуљица основана, ради се и данас, али у знатно бољим условима. У згради од близу 2.000 м2 окружену двориштем које се простире на невероватних 80 ари,  беспрекорно уређене зелене површине.

"Услови за рад су нам изузетни. Видите само наше просторије како су опремљене дидактичким средствима, колико су велике, простране, осунчане. Презадовољни смо. Нарочито доградјом још четири собе које су у функцији од септембра. Сада их имамо дванаест и први пут , од када вртић постоји, сва деца која су на уписној листи су примљена", каже Владан Јевтић, директор "Пахуљице" и први школовани бруски васпитач који је у предшколској установи провео читав радни век.

Листе чекања више нема. У Брусу и девет припремних, мешовитих предшколских група у околним селима тренутно је око 400 малишана. А жеља је, кажу,  да их буде и више, јер за њихов прихват у ПУ "Пахуљица" сада постоје одлични услови. Знатно бољи него и у много развијенијим срединама.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво