Крушевачка песничка нада

Са својих 13 година, Јована Марковић ученица основне школе "Брана Павловић" у Коњуху, објавила је две збирке поезије, освојила више признања и заслужила статус најмлађег члана Удружења песника у Крушевцу и у Ћуприји. Њен таленат подржавају сви од породице, преко школских другова, професора, до старијих колега који јој предвиђају лепу песничку будућност.

Тринаестогодишња песникиња из Љубаве, Јована Марковић, ауторка је две збирке и најмлађа у Удружењу песника.

"ПЕСНИК"
Јована Марковић

"Нова песма, нови свет,
за песника, нови лет.

Промоција, нова књига,
 за песника нема брига.

Пише душа, срцем целим,
сада срећу са њим делим.

Нова књига, нова срећа,
још више тих умећа.

Свако следеће, биће боље,
песник пише саме воље.

Песник је за сва времена,
њему песма краја нема.

Волела бих и ја тако,
да напишем дела многа
Промоција, нова књига,
за песника нема брига.

Нова песма, нови свет,
за песника нови лет."

Прву збирку поезије "Док маштам и сањам" Јована је објавила у трећем основне, али је трасирала пут песника доласком у Коњушку школу. Њена разредна, професор српског одмах је препознала таленат и амбицију ове девојчице, која је поезијом опчинила вршњаке и остале чланове колектива па су јој помогли у објављивању друге књиге.

"Ми наставници помагали смо јој свако у својој области. Лектуру, прелом за нову збирку, колико ко може. Она је одлична ученица, дивна девојчица, увек можете да се ослоните на њу, весела вредна, паметна", каже Бранислава Тодоровић, професор српског језика и разредни старешина.

"Волим кад год изађе нека њена нова књига. Волимо сви да читамо њене песме, занимљиве су и помажемо јој тако што на промоцијама читамо поезију", каже Милена Смиљковић, другарица.

Јована још увек не пише љубавну поезију, али за почетак, живи у Љубави селу код Крушевца у осмочланом домаћинству. Тако да у свему што ради има подршку старијих.

"Прво ме је инспирисала природа, промена годишњих доба, дрвеће, цвеће, пчелице. Све што малу децу занима. А данас, ме интересују људи, њихове особине, промене које се дешавају око мене. Планирала сам и да напишем један роман, који би био прекретница моје поезије и да наставим са мало озбиљнијим песмама", каже Јована Марковић.

Раздаљина од двадесетак километара није препрека Јовани и родитељима да буду редовни посетиоци промоција књига, песничких вечери и маратона.

"Јована је највреднији члан од свих које имамо. Био сам рецензент за обе књиге. Она је млада песникиња, изузетно талентована од које очекујемо да сазревањем како године пролазе буде међу водећим песницима у Србији", каже Љубодраг Обрадовић, председник удружења песника "Поезија СРБ".

Захваљујући удружењу ускоро излази и њена трећа збирка са рецензијама старијих колега чија је узданица и миљеница.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво