Међународна размена средњошколаца

Учење и упознавање са другачијим језиком, културним наслеђем и навикама, само су неки од циљева међународне размене средњошколаца. Део њих, који ову школску годину проводе у Србији, ове седмице су гости Шапца.

Шабачка гимназија следеће године обележиће 18 деценија рада. Део њене историје, са којом се преплиће културни и духовни развој града, захваљујући мини разменама средњошколаца, упознали су ученици са све четири стране света.

"Овде сам научила српску исторју, о бадњаку, о слави, то немамо у Русији", каже Ирина Корепанова, Русија.

"Ја сам био домаћин мом вршњаку са Тајланда, било ми је веома драго што је био мој гост, што сам имао прилику да упознам ту културу", каже Милош Мозетић, ученик Шабачке гимназије.

Тајланд је од Србије удаљен више од 8.000 километара. Занимљивости о тој држави и анегдоте везане за временску разлику, Шапчанима је приближила ученица која ову школску годину похадја у Бечеју.

"Разлика је шест сати, ја хоћу да причам са мамом, мама увек спава", каже Питчајатида Симапром, Тајланд.

Су Акозлу и Елифсу Нас, у Србију су дошле из Турске, заволеле породице код којих живе и прихватиле део њихових навика.

"Много волим Шабац. Хоћу да останем у Србији и студирам у Београду", каже Су Акозлу, Турска.

"Ја волим Србију много, ја имам породицу овде, учила сам да правим ајвар и кремпиту", каже Елифсу Нас, Турска.

Учење језика, живот у другачијем окружењу, развој личности и нова пријатељства, саставни су део медјународне размене ученика.

"Сви се веома лепо дружимо, мислим да ћемо моћи да путујемо и посећујемо једни друге, остајемо у контакту", каже Нина Јокић, ученица Шабачке гимназије.

"Ако кажемо да су наши ученици део света, захваљујући оваквим сусретима, могу да чују много тога што као туристи у некој другој земљи не могу", каже Биљана Дробњак, педагог у Шабачкој гимназији.

Музика говори све језике и зато су и домаћини и гости, после презентације о својим земљама, заједно свирали и певали. Развој неформалних облика образовања, само је један од сегмената међународне размене ученика.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво