Премијера у ужичком позоришту

У ужичком Народном позоришту синоћ је премијерно изведена представа "Хроми идеали", по роману "Чедомир Илић" Милутина Ускоковића, Ужичанина, утемељивача модерног романа код нас. Комад је на сцену поставио познати хрватски редитељ Златко Свибен чија је представа "Злочин и казна" пре три године на Југословенском позоришном фестивалу побрала скоро све награде.

"Хроми идеали", како је првобитно гласио наслов Ускоковићевог романа, у основи имају трагичну љубавну причу Чедомира и Вишње, дошљака у великом граду али је то и слика и пресек друштва с почетка 19. века, говори и о дилемама интелектуалаца, унутрашњим расцепима, идеалима који се завршавају компромисима и зато постају хроми, водећи ка потпуној празнини, пијанству и самоубиству.

Ускоковићев роман који широј публици није толико познат, у драматизацији Олге Димитријевић оставља запитаност и после изласка из позоришне сале, показујући да се
у самој бити ни столеће касније ствари нису помериле.

У сценској поставци садржана је делом и пишчева животна коб и задржана основна нит
љубавне приче.

"Та кобност је у роману присутна, и у смислу љубави и политике, тако да је и једно и друго садржано, али је то љубавна мелодрама, кобна мелодрама с певањем", каже редитељ Златко Свибен. "И то би ишло ка мјузиклу."

Ускоковићево дело на сцени ужичког Народног позоришта постављено је из више разлога, рекао је Немања Ранковић, уметнички директор тог позоришта:

"Не само зато што је завичајни писац који болно пише да се од почетка 20 века до данас врло мало тога променило. Наравно ту је јубилеј 100 година од смрти Милутина Ускоковића који је позориште хтело да обележи, као и да адекватном представом обележи 70 година професионалног рада."

Сама представа припремана је темељно, дуже од четири месеца, са више од два сата оригиналне музике Дарка Хајсека, стотинама костима Снежане Ковачевић, сценографијом Маријане Жоржић Петровић и, пре свега, уз напоран рад готово читавог ансамбла ужичког позоришта.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво