Бездански дамаст освојио светско тржиште

Мало ко зна да се у Бездану, на жакар разбојима ручно производи дамаст изузетног квалитета. Разбој је патентирао Жозеф Жакар 1801. године, а ткачку традицију у Бездану унапредио је Јанош Шмит, уметнички ткач, који се ту доселио 1871. године.

За израду овог комада тканине потребно је скоро 12 сати, а кошта више него што се може замислити. Ђерђ Одри који се овим послом бави већ двадесет година, каже да је најбитније шодровање-спајање старе и нове основе. Свака нит мора се посебно шодровати, јер ако сада погреши, неће, касније моћи да тка.

"Правимо постељине, салвете, столњаке. Ово је нормиран посао. У зависности од тога шта правимо може се израчунати колико времена је потребно да се нешто направи", каже Ђерђ Одри, ткач.

Ради, каже осам сати дневно. Од шест ујутру свакога радног дана, а када има посла и великих наруџбина, и по десет сати. Клијенту се роба, мора на време испоручити. Тешко је, каже, али није имао избора.

"У то време дошао сам из војске и није било посла. Нисам имао избора, научио сам овај посао и ево радим га већ двадесет година. Тешко је физички, пре свега, али није лако ни психички. Једноставно мораш да седиш и радиш", каже Ђерђ Одри, ткач.

Овакав начин производње дамаста јединствен је у свету. Најтеже је, кажу наћи раднике, а још теже научити их овом занату. Постељине, салвете и столњаци, направљени од безданског дамаста данас се налазе у многим познатим хотелима, ресторанима и другим угоститељским објектима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво