Премијера представе "У цара Тројана, козје уши"

Нову сезону Ужичко народно позориште почело је дечјом представом "У цара Тројана козје уши" по тексту Љубивоја Ршумовића, 523. премијером намењеној публици од седам до 77 година.

Народну легенду о цару с козјим ушима Љубивоје Ршумовић сместио је у римско доба почетком другог века на обале Данубијуса полазећи од историјског лика цара Тројана и успут градећи занимљив свет и ликове, ратница Амазонки, змајеве, кошаву.

Сачувавши бајковитост у том свету могућег и немогућег, историјске чињенице уз оне друге намерно изврнуте, узички позоришни ансамбл успео је да представу надогради и новим ситуацијама и ликовима, хумором који се не лепи одмах, уз довољно простора глумцима да се дечје разиграју.

"Тројан је један јако занимљив лик, од једног охолог владара који је на све спреман постаје брижан отац, у њему превладава људско, све до те сузе коју пусти на крају", каже Владимир Курчубић, Тројан.

"Вучихна, мој лик је уствари дечак, сеоски берберин који сазнаје тајну над тајнама о царевим козјим ушима и потом се мучи да је сачува током целог комада", каже Бранислав Љубичић, дечак.

"Тај комични део представе је баздарен пажљиво и за њега је потребно време, да се заигра представа да би се реговало и мислим да је то намењено управо тој старијој публици", каже Борис Тодоровић, редитељ представе.

Ново позоришно читање текста завичајног писца омогућило је и најмлађим да закопају своје тајне на сцени за коју се побринула Маријана Жорзић Петровић, док су маштовити, занимљиви костими дело Тамаре Мусковић.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво