Чешки планинари у пријепољском крају

Четврт века од када се последњи пут ишло планинарском трансверзалом Бошко Буха, од Жабљака преко Јабуке где је погинуо Бошко Буха, до Пријепоља, чешки планинари обновили су сећање на партизанског бомбаша, прешавши стазу дугу 116 километара за четири дана. Планинари - полицајци из Чешке, иначе имају дугогодишњу сарадњу са пријепољским полицајцима, који су им овог пута били логистичка подршка.

После 97 километара пређених од Жабљака до Јабуке одали су почаст бомбашу чије име носи трансверзала, упоредивиши пређени пут са стазом на табли која им је, случајно примећена пре две године, и дала идеју за планинарење.

"Через преко интернета и Википедије смо информације добили да је он био партизан, млади партизан...и ми смо договорила са колегама што хоћемо ову трансверзалу њему у част, ићи на планинарење", каже Јозеф Франц, Интернационална полицијска асоцијација (ИПА), регија
Простејов, Чешка.

"Кренули смо са Жабљака, прешли преко кањона Таре, савладали успон од 1.000 метара  до Љубишње; било је тешко са ранцима, висока температура, али се исплатило јер је природа предивна", каже Алеш Франц, ИПА, регија Простејов, Чешка.

"Умногоме се терен измијенио, нема више мостова, нема прелаза на Тари, морали смо да обилазимо на пар мијеста, много шири круг да правимо него што су раније ти путеви водили", каже Вјекослав Јоксимовић, ИПА, регија Пријепоље.

Али није било одустајања, планинари чврсто решени да дођу до Меморијалног комплекса Бошко Буха на Јабуци који више нико не посећује од распада Југославије, а под заштитом је Републичког завода за заштиту споменика културе, са занимањем су се упознали са његовом историјом, правећи и фото документацију.

"Први пут након 25 година имамо наше пријатеље из Чешке који су одлучили да пешке са Жабљака, тачно по трансверзали дођу на ово место где је Бошко Буха погинуо и да нас подсете да смо ми заборавили  нешто што се није смело заборавити, јер Бошко Буха је хтели, не хтели историјска личност", каже Славољуб Пушица, директор Музеја Пријепоље.

"Из овог нашег пешачења и нанасликане слике и филм и хоћу их за будућу изложбу", каже Јозеф Франц.

И сва настојања и пријепољског музеја, који брине о споменицима на Јабуци и пријепољске општине, усмерена су ка поновном оживљавању овог комплекса, који је тридесет година прослог века врвео од деце из свих крајева Југославије.

Овогодишње пешачење планинарском трансверзалом Бошка Буха, гостију из Чешке, могла би да буде добра најава туристичке будућности Јабуке.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво