Читај ми!

Беловодска розета додељена Петеру Хандкеу

Аустријски писац и хуманиста Петер Хандке први је странац којем је додељена „Беловодска розета” - признање за изузетан допринос српској култури и уметности. Доделом највишег признања, у Белој Води код Крушевца завршена је 40. Беловодска розета.

Једног од најзначајнијих савремених европских писаца, домаћини су дочекали у порти Цркве Свете Тројице. У духу традиције, послужили су га погачом и сољу, а потом увели у светињу коју краси један од првих српских камених иконостаса, исклесан у овдашњем пешчару руком беловодских мајстора.

Након разговора са поштоваоцима његових дела у сеоској основној школи, која је дуже од века храм писмености и образовања за мештане Беле Воде, Петер Хандке обишао је Музеј клесарства и вајарства.

Са историјом места, из чијих мајдана вешти каменоресци вековима ваде пешчар и дарују му душу, госта је упознао  др Велибор Лазаревић, члан Програмског савета манифестације.

"Тим каменом смо украшавали Србију од средњег века, времена кнеза Лазара до данас", објаснио је Лазаревић. "Осим црквених, њиме су грађене и најзначајније световне грађевине широм земље."

Познати романсијер, есејиста и осведочени пријатељ српског народа, у добром расположењу и шаљивом духу, по коме су и домаћини познати, изнео је утиске о месту чији је гост први пут био: "Морам још да упознам беловодске гостионице па ћу знати шта тачно осећам." Духовитим одговором дочекао је и новинарско питање хоће ли нас ускоро почастити новом књигом.

"Довољно сам писао, стар сам. Желим само да пијем и читам", са осмехом је рекао Хандке коме је Србија била инспирација за пет књига.

Чињеницу да ће се као добитник "Беловодске розете" наћи у друштву одабраних стваралаца, међу којима су и Десанка Максимовић, Владета Јеротић, Милорад Павић, Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Емир Кустурица, прокоментарисао је:

"Кустурица је увек пре мене био! Млађи је од мене и увек пре мене. Хоћу једном пре њега нешто да добијем!"

И жеља му се остварила. Пред препуним амфитеатром, крај древне чесме у престоници српског клесарства, Петеру Хандкеу, као првом странцу, додељена је Беловодска розета "Цвет у камену" за изузетан допринос нашој култури и уметности.

Двадесет петом лауреату, награду је у име града Крушевца, на завршној свечаности, уручила заменица градоначелника Јасмина Палуровић.

rts.krusevac@rts.rs 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво