Читај ми!

Премијера "Одумирање међеда"

У ужичком позоришту синоћ је била премијера представе "Одумирање међеда" по тексту Бранка Ћопића, у адаптацији Олге Димитријевић и режији Немање Ранковића. Прва премијера у овој години посвећена је стогодишњици рођења великог писца.

Драмски првенац као критику тадашњег друштва у ком "рука руку мије" Ћопић је написао пре 57 година, као сатиричан осврт на менталитет и корупцију који опстају у сваком времену док "Међедовићи" мењају само облик.

Живописни ликови, заплет кроз две приче-једну у којој медвед треба да буде кривац за опустошену касу и другу- изборе за посланика, временски смештене у брда Западне Србије седамдесетих и разиграни ужички ансамбл навели су публику жељну комедије која је препознала и њен "црни" хумор, на дуг аплауз.

За редитеља Немању Ранковића овоје био први излет у комедију, а за глумце задовољство да се опробају у свевременом Ћопићевом тексту.

"Уживао сам радећи комедију и у њој сам извлачио и неке друге Ћопићеве мотиве из других дела попут "Орлови рано лете" "Баште сљезове боје". Од почетка сам био у дилеми да ли оставити тај реализам седамдесетих, али је превладало да пустим глумце да уживају и да дају актуелност делу", каже Немања Ранковић редитељ.

"Комедију уопште није лако играти, али је леп осећај посебно када осетиш и вибрације публике, када нас оволико пута врате на сцену", каже Момчило Мурић, глумац.

"Ја сам одувек више волела да играм комедију него драму и добро се осећам у тој кожи, али треба имати ритам, добар осећај и за текст, сцену, публику и наравно бити духовит", каже Бојана Зечевић глумица.

На ужичкој позоиршној сцени ово је седмо Ћопићево дело у пола века. За "Одумирање међеда" као 530. премијеру одлучили су се како би, ослонцем на сопствене снаге и поред скромних средстава обележили век од рођења великог писца.

Битан део представе су свакако и костими Снежане Ковачевић, сценографија Маријане Зорзић Петровић и музика Мирољуба Аранђеловића Расинског.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво