Читај ми!

Премијера представе "Прах и пепео" у Ужицу

На сцени ужичког Народног позоришта, премијерно је изведена представа "Прах и пепео", настала сарадњом лазаревачког Пулс театра и ужичког позоришта, а поводом века од почетка Великог рата и сто година од славне Колубарске битке.

У Лазаревцу представа је премијерно изведена почетком децембра у склопу манифестације "Дани Колубарске битке".

"Прах и пепео", комад  са једном антиратном поруком да ми заправо ништа нисмо научили из ратова, јер да јесмо не би нам се стално понављали и ужичку публику навео је на преиспитивање о догађајима од пре једног века.

"Моји су утисци, баш онако, дубоки и јаки. Не бих могла сад да пренесем, али сам одушевљена. Ја сам одушевљена представом, заиста. Зато што је на прави начин представљена та туга и јад српског војника. Савршено, и режија и све", кажу Ужичани.

"Заправо, ми и не знамо каква је била та Колубарска битка, а и оно што знамо врло лако банализујемо", каже Спасоје Ж. Миловановић, аутор текста.

И сви на крају, и победници и поражени заврше, у праху и пепелу или како би рекао један од јунака комада специфично написаног "Војсковође се измирише, а на гробове удари трава".

"Комад се прати у две приче, с тим што једна прича, наравно, креће од уназад, па је негде крај заправо на почетку, а то је дакле убиство Фердинанда, то је крв која се неминовоно пролива с једне стране, а с друге стране пратимо једну модерну прицу, то смо ми сами", каже Бранко Поповић, редитељ.

Комад са поднасловом - Колубарска битка у сценској стратегији копродукција је лазаревачког Пулс театра и ужичког Народног позоришта.

"Овај ансамбл овде је ужасно дисциплинован, одговаран и за нас је био само, како бих рекла, узор и огромна мотивација да и ми мали почнемо на квалитету и на прави начин да се афирмишемо", каже Ивана Недељковић, глумица и управница Пулс театра из Лазаревца.

Музику за комад "Прах и пепео", компоновао је Мирољуб Аранђеловић Расински, сценографију је креирала Маријана Зорзић Петровић, а костиме Снежана Ковачевић.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво