Јајце: од антике до Авноја

Од историјске светиње социјалистичке Југославије, која је привлачила по 250.000 туриста годишње, до готово потпуног заборава, Јајце је делило судбину државе чији су принципи постављени на Другом заседању Авноја. Сада се на туристичку мапу враћа лепотом крајолика и градитељског наслеђа.

Паркинг испред Музеја Другог заседања АВНОЈ-а више не опседају колоне аутобуса. И разарања у последњем рату су оставила трага - од некадашњих 10.000 експоната, сачувано је веома мало, а Музеј је обновљен 2007. године, заједничким пројектом СУБНОР-а свих бивших југословенских република.

Најчешћи посетиоци су Словенци, али се повећава број оних који долазе из осталих крајева некад заједничке државе.

За ђачке екскурзије, Јајце је због свог државотворног значаја, било незаобилазна тачка. Данас, управо овде, многи први пут и чују за АВНОЈ.

Ипак, много пре 1943. године, овај град је заслужио посебну пажњу: од античког доба, из кога су остаци светилишта бога Митре, тврђаве из 13. века, катакомби, са маленом криптом 11 метара под земљом, до цркве, у коју је кћи српског деспота Лазара, Јелена Бранковић, по удаји за босанског краља Стјепана Томашевића, као мираз донела мошти апостола Луке.

На списку националних споменика је 27 објеката, у граду-музеју на отвореном, на Пливи која се слаповима висине двадесет метара улива у Врбас, и језерима у предградју. И концепт туристичке промоције града се развија.

Јајце је све интересантније и туристима из арапских земаља - годишње их је око 30.000, а најпривлачније су им реке и језера - вода и зеленило, све оно што њима недостаје, а овде га је у изобиљу.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво