Ниш - ЦЕРН: о Хигсовом бозону и неутринима

Ђаци нишке гимназије "Светозар Марковић" и гимназија из Румуније, Бугарске, Израела и Грчке, разговарали су са истраживачима у видео-конференцији са научницима у лабораторијама ЦЕРН-а и Ајс Кјуба, истраживачима на најјужнијој тачки на свету.

Нуклеарна опсерваторија "Ајс кјуб" на Јужном полу и Европска организација за нуклеарна истраживања ЦЕРН виртуелно су отворили врата ученицима нишке гимназије  "Светозар Марковић" и пружили  им прилику да виде оно о чему уче на часовима.

Анђели Павловић,  ученици трећег разреда, најзанимљивије је како људи живе на Јужном полу, истраживање у "Ајс кјуб" лабораторији и, како је рекла, честица од које настају црне рупе.

Посета врхунској истраживачкој лабораторији и разговор са истраживачима нарочито је значајан за ученике специјалних одељења - двојезичног,  које наставу слуша на енглеском језику и одељења за надарене физичаре, заинтересоване за истраживања у тој области.

"Изгледа много боље, све је савремено, имају напредне научне технологије и волео бих да можда једног дана и уживо обиђем ЦЕРН", каже Лука Радичевић, ученик 2. разреда.

Учешће у пројекту који је ову школу повезао са врхунском истраживачком станицом, кажу овде, резултат је сталних ангажовања у ваннаставним активностима.

"Организујемо фестивал науке, учествујемо у београдском фестивалу науке, наши ученици постижу изузетне резултате на такмичењима", наглашава Славољуб Митић, професор физике. "Све то утиче да наша школа има један рејтинг, тако да када се одлучује о оваквим пројектима ми смо ту да се укључимо."

Ајс кјуб опсерваторија изграђена је у екстремним условима на најјужнијој тачки на планети. У њој ради око 250 научника и инжењера из 11 држава. Њихов задатак је да забележе и проуче активности атомске субчестице неутрино која у Земљину атмосферу доспева после различитих космичких појава.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво