Читај ми!

Ручно тка већ шест деценија

Владимир Трајковић из Алексинца ручно тка већ шездесет година. Тај стари, заборављени занат научио је, каже, од својих мушких предака.

Шал дужине два метра и ширине 30 центиметара, Владимир тка четири дана, дневно по шест сати. Ручно тка хаљине, сукње, блузе, тунике. Данашњи разбој му је сличан првобитном, а први шал урадио је за себе.

"Тамо где сам живео биле су хладне зиме, био ми је потребан шал. То је веома стар занат, отац ми је рекао да сам 11. колено које то ради. Прво разбојче које је било направљено, било је са дрвеним дреном и клиновима, пошто ексер није имао где да се купи", каже Владимир.

По традицији, у породици Трајковића мушкарци раде на разбоју и преносе занат с колена на колено.

"Много људи се интересује, хоће да науче. И ја хоћу да их научим, да се не забораве наши корени. Научио сам своје унуке, унука, жену", каже Владимир.

Удружење Радиност из Алексинца окупља тридесеторо занатлија. Ручно рађене производе представљају на етно сајмовима у земљи.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво