Читај ми!

Зајача, тешки метали и бактерије у води

Вода у Зајачи неупотребљива је за пиће због присуства тешких метала и бактерија, потврдио је Завод за јавно здравље у Шапцу. Загађена су и сеоска изворишта - од 23 узорка само 4 су хигијенски исправна.

Вода у Зајачи је неупотребљива за пиће потврдиле су најновије анализе Завода за јавно здравље Шабац. Од 23 анализирана узорка из сеоског водовода и индивидуалних објеката за  водоснабдевање, у 15 је утврђено присуство тешких метала, међу којима најчешће антимон, а у појединим узорцима арсен и кадмијум.

У четири узорка потврђена је микробиолошка неисправност, без других неисправних параметара док су само четири узорка хигијенски исправна.

У домаћинству Миленка Митровића већ 60 година користе сеоски водовод и сопствени извор, за које је утврђено да су неисправни. Водом за пиће сада се снабдева из цистерне.

"Дођем два пута дневно да узмем по десет литара за кување, за прање и за пиће и то је то. Остало користим за купање и за стоку што имам користим свој базен и ову воду", каже Миленко.

Локални водовод у Зајачи користи око 60 одсто становника, док се остали снабдевају са сопствених изворишта, па је као хитна мера обезбеђена цистрена са водом за пиће.

"Незгодно је за домаћице, ради спремања, прања, хигијена мора да буде на нивоу", кажу мештани. "Сналазимо се, мало са извора који су добри за пиће, мало из цистерне и тако."

Вода контаминирана тешким металима не може се користити за пиће и спремање хране упозоравају из Завода за јавно здравље Шапца, који ће пратити и санацију сеоског водовода.

Радиће, како кажу, редовне анализе како би потврдили ефикасност мера које лознички Водовод предузима и на основу тога давати предлоге који одговарају налазу.

"Докле год се у води налазе тешки метали, вода је апсолутно неупотребљива", каже Игор Драгичевић из Завод за јавно здравље Шабац. Трајно решење је изградња новог водовода.

Према речима Јездимира Вучетића, заменика градоначелника Лознице, водовод би коштао око 50 милиона и град, вероватно, неће бити у могућности да сам финансира изградњу и вероватно ће им бити неопходна помоћ ресорних министарстава.

Док проблем не буде решен, мештани Зајаче водом за пиће снабдеваће се из цистерне или флашираном водом.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво