Читај ми!

Ко уграђује плинске боце у аутомобиле

У ауто сервису за уградњу боца на течни нафтни гас у насељу Кованлук у Краљеву дошло је до несреће у којој је једно лице задобило теже телесне повреде. Гас је исцурео приликом поправке резервоара у аутомобилу и у контакту са грејним телом у радионици експлодирао. Сервис у којем се догодила несрећа је један од пет највећих у Краљеву и његов власник поседује све одговрајаће дозволе за рад.

Надлежни истражни органи и инспекција обавиле су увиђај одмах после несреће. Повређени двадесешестогодишњи помоћни радник Немања Живковић је збринут у Здравственом центру. Сервис у којем се несрећа догодила данас није радио, а власник је био одсутан.

Након експлозије течног нафтног гаса у радионици у Кованлучкој улици нема тежих оштећења осим што су напрсли прозори на вратима. Ово је други случај експлозија боца под притиском у Краљеву за протекле две године.

"Експлозије боца под притиском су разорне. Због нестручног руковања са плинском боцом од 12 литара дошло је до експлозије у којој је  уништено је више од пола куће породице Пајовић у Борачком насељу у Краљеву. У овом случају избегнута је тежа несрећа јер су мајстор и његов помоћник истерали аутомобил из којег је цурео гас на улицу", тврди очевидац Ратомир Богојевић.

"Ауто се налази преко пута радионице. Био је удаљен око 15 метара. Ветар је погурао плин назад у радионицу", додаје он. 

Због задобијених опекотина приликом експлозије повређени Немања Живковић збринут је на одељењу пластичне хирургије у Здравственом центру.

"Данас је његово здравствено стање стабилно. У овом тренутку није животно угрожен. Опоравак иде неким нормалним, очекиваним током", каже директор ЗЦ Студеница др Звонко Веселиновић.

Док атесте на уграђене боце на течни нафтни гас у аутомобилима издају само овлашћена лица из Ауто-мото Савеза и Машинских факултета у Београду, Нишу и Новом Саду, дотле сервиси који се баве уградњом морају да буду регистровани у Агенцији за привредне регистре, што значи да није потребна посебна дозвола за ту врсту делатности.

Уградњу могу да врше и радионице које су регистроване у АПР-у и за то се издају и одговарајући папири да је уграђено та и та опрема. Након тога овлашћене институције дају атесте за коришћење тог система", каже Радојица Кочовић - начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.

Већина серива у Краљеву се обратила Министарству спољне трговине које је надлежно за издавање одобрења за ту делатност, међутим готово сви власници тврде да чекају одговор још од априла прошле године. До тада њих контролишу надлежне инспекције и лица која издају атесте на боце и друге уређаје.

           

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво