Љубав на Коридору 10

Долазак радника из иностранства, који раде на изградњи Коридора 10, довео је до склапања мешовитих бракова са женама из Србије, али и до многих развода. Стручњаци тврде да су, у време кризе, странци посебан изазов за наше жене. Од Ниша до границе са Бугарском највише је радника из Грчке.

Посао на изградњи Коридора 10 кроз нашу земљу поверен је углавном страним фирмама, чији су се радници већ одомаћили на југу Србије. Навикли су, кажу, на менталитет јужњака, укусну храну и гостопримство. Нису ретки ни склопљени мешовити бракови између наших жена и страних радника. На источном краку Коридора, ипак, чешћи су разводи. Као разлози, најчешће се помињу сиромаштво, нетолерација, али и прељуба.

Пирот је по броју развода у Србији скоро на врху табеле. Прошле године 300 парова одлучило је да склопи брак, а 129 да се после много година заједничког живота разиђе.

"Лоша економска ситуација доводи до незадовољства једног од супружника. Када имате незадовољство у породици, неко од супружника тражи нове моменте, прилике или ситуације где ће бити задовољан", објашњава директорка Центра за социјални рад у Пироту Марија Васић.

Стручњаци тврде да су, у време кризе, странци посебан изазов за наше жене. Од Ниша до границе са Бугарском највише је радника из Грчке.

Власник предузећа за ангажовање српских радника у Пироту Верољуб Ђурић не сматра да су странци лепши од Срба, "али да имају више пара, то свакако".

Дуж Коридора, власници ресторана су, кажу, задовољни послом, јер нових парова је доста, па је и зарада већа.

"Шта се чује у кафани, из кафане не излази даље", рекао је власник кафане у Димитровграду Драгиша Тодоров.

У Белој Паланци кажу да је изгледа "враг однео шалу" и да не знају како да зауставе одлазак њихових жена у Грчку. То питање недавно је постављено и на заседању локалног парламента.

"Рекох на крају, аман људи шта ово би, али почеше и жене да нам воде! Ајде за девојке је у реду. Нека се удају, виде Грчку и нека иду тамо. Али, оне које су у браку, не би требало да нам их воде", каже одборник СПС-а СО Бела Паланка Душан Јовановић.

Одборници из Скупштине Беле Паланке, места које је до сада дало три лепотице некадашње Југославије, предложили су формирање комисије за решавање свих проблема које је донео Коридор, укључујући и овај најновији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво