Читај ми!

Живот поред топионице олова

Зајача код Лознице доспела је у жижу јавности када су код деце из тог рударског места пронађене повишене концентрације олова у крви. Резултати последњих анализа су бољи, захваљујући оштријим контролама у Топионици и већој бризи мештана.

У Зајачи код Лознице антимон и олово производе се од 1890. године. Ретко које од 230 домаћинства тог рударског места нема некога ко породицу не издржава од плате и рада са оловом.

"Од те фирме живи много људи", каже Светлана Ђокић. "Зајача као Зајача, то је мало, забачено место и самим тим да се укине фирма укида се све."

Мештани кажу фирма треба да ради, али село не могу да заштите од ветра и прашине са давно наталожене депоније.

Према речима Светлане Стефановић, сада је много боље, чули су да не раде све пећи па је и загађење мање.

Боље резултате анализа крви деце у Зајачи, тј. мање концентрације олова, објашњавају и поштовањем препоручених мера заштите које су мештанима достављене са последњим резултатима.

Јелена Ђукановић каже да њен супруг више не доноси одело из рудника кући, а када пере његову одећу чини то одвојено од дечје гардеробе.

Мере опреза већина мештана је и раније примењивала, каже Драган Кукић: "И пре ових мера које су препоручили, ми смо примењивали мере хигијене и нисмо морали нешто драстично да мењамо."

У Дому здравља Лозница у току је евиденитрање заинтересованих за поновне контроле, а планиран је превентивни рад са најмлађима.

"Радићемо на томе да створе здраве хигијенске навике", објашњава учитељица Миланка Васиљевић, "мада наша деца и те како знају да живе поред топионице и много тога знају о олову."

У сарадњи са локалном самоуправом, уредиће се привремена изворишта, а за наредну годину планирана је изградња градског водовода како би се обезбедила исправна вода за пиће.

Као дугорочна мера решавања проблема загађености Министарство енергетике најавило је да би до средине идуће године требало да се заврши чишћење земљишта.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво