Сокобања под лупом

На корупцију и разне незаконите радње, поједини радници Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести у Сокобањи указују четири године. Све време, тврде, трпе притиске и уцене директорке, а ни откази нису реткост.

Двадесет радника Специјалне болнице  у Сокобањи, добило је од Агенције за борбу против корупције статус узбуњивача.

Зоран Марковић члан Штрајкачког одбора каже да су људи шиканирани само зато што су подржавали идеју да пословање учине болнице јавним.

Директорка Специјалне болнице Сокобања Љиљана Исаковић каже да постоји потпуна транспарентност у овој кући и да нема, нити је икада било политичке игре у тој болници.

Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић каже да проблема има, као што има и "параметара" да менаџмент те институције покушава да их разреши на најбољи могући начин.

На основу Закона о раду и Закона о доступности информација од јавног значаја, представници Синдиката лекара и фармацеута Србије, Синдиката медицинских сестара и техничара Србије, Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити, Синдиката Независност и Синдиката Солидарност, тражили су пре 4 године да менаџмент достави на увид податке о укупним месечним примањима свих запослених понаособ, за период од 1. 1. 2008. до 30. 6. 2009. године.

Будући да директорка то није учинила, повереник за информације казнио је установу са 200.000 динара.

Непотизам је уобичајен?

Др Љиљана Исаковић постала је директор Специјалне болнице у Сокобањи 2003, у време када је Министар здравља био Томица Милосављевић.

Као члан Г 17 плус, постављена је на место председника Општинског одбора те странке у Сокобањи.

Високи функционер УРС-а, Бранислав Јовановић потврдио је РТС-у да је због лошег рејтинга странке у Сокобањи и указивања чланова странке на злоупотребу службеног положаја директорке, пре годину и по дана она искључена из УРС-а.

"У тој бањи, Уједињени региони Србије више немају свој одбор", рекао је Јовановић.

Др Љиљана Исаковић је, у међувремену, постала члан СНС-а, што је РТС-у потврдио председник те странке у Сокобањи Владан Милојковић. Он не крије да је његова ћерка радник Специјалне болнице у Сокобањи.

На оптужбе запослених да је у болници запослено много деце и супружника радника, као подршка актуелном менаџменту, директорка др Љиљана Исаковић каже да је то уобичајна пракса у тој установи.

"Када се то дешава у болници која у свом називу има реч Сокобања, онда наравно да Сокобања као туристичко место трпи и нека ово буде апел за све оне који одлучују да овај проблем што пре реше", каже председник општине Сокобања Димитрије Лукић.

Министарство унутрашњих послова Србије потврдило је ТВ центру РТС-а у Нишу да је до сада против директорке Специјалне болнице полицији поднето 38 анономних и потписаних кривичних пријава и такође  да се против ње не води истрага.

Реаговање Болнице (5. 11. 2013)

Поводом прилога објављеног у емисији "Ово је Србија'' 4. 11. 2013. и информација објављених на порталу РТС-а 25. 10 и 4. 11, Служба за односе са јавношћу Специјалне болнице "Сокобања", послала је дан касније, 5. новембра, нашој редакцији саопштење, у којем се тврди да у Специјалној болници "Сокобања" нема штрајка и да је "група запослених чија бројност варира, али не прелази 20 радника", доставила Болници одлуку о ступању у штрајк 29. 04. 2013. године: "У тој одлуци је наводено да запослени спроводе штрајк кроз рад са пуним радним временом и без нарушавања процеса рада, уз ношење беџа са ознаком штрајка."

Даље се наводи да се по мишљењу Министарства рада, у конкретном случају не ради о штрајку, јер не постоји обустава рада, као битна одредница штрајка: "Ти радници који носе беџеве са ознаком штрајка, раде по редовном распореду, редовно примају зараде, и њихов статус се ни по чему не разликује од статуса осталих запослених." Даље се каже да се "самозвани штрајкачи, садашњи узбуњивачи", од 2009. године обраћају најразличитијим институцијама и подносе кривичне пријаве против менаџмента и директора Установе са "неоснованим" оптужбама на законитост рада: "По том основу вршена је контрола законитости рада Специјалне болнице од стране МУП-а Србије, РФЗО-а, буџетске инспекције, Пореске управе, финансијске полиције, здравствене инспекције, инспекције рада, а врши се и сада."

У Саопштењу се тврди да до сада нису нађене никакве неправилности у пословању Болнице и раду директора и менаџмента, као и то да више од 80 одсто запослених против штрајка, да Болница "читаву деценију не послује са губитком" и да нема проблема у раду и функционисању. Кривичне пријаве су "углавном подносили узбуњивачи,  многе су одбачене и против директора се не води ниједан кривични поступак", каже се у саопштењу Службе за односе са јавношћу Специјалне болнице "Сокобања".

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво