Читај ми!

Поникве, први међународни лет

На аеродром "Поникве" код Ужица, јутрос у девет часова и 45 минута, слетео је први авион међународног лета којим је допутовала петочлана привредна делегација из Брисела.

На аеродром "Поникве" слетео је први пословни, међународни авион. 

Уз недавно добијену дозволу за рад, за спортске и пословне летелице до десет места, ово је први комерцијални лет и спуст на 1.830 метара обновљене од, иначе, 3.200 метара дугачке писте аеродрома "Поникве".

Од Брисела до аеродрома "Поникве", представници компаније "Кропс", шестоседном  "Цесном" путовали су два сата и десет минута. До сада им је за путовање до Пожеге, у којој имају  фабрику за прераду воћа, требало неколико сати више.

"У последње четири године долазили смо много пута. Летели смо до Београда или до аеродрома у Краљеву, али путеви до Ужица и Пожеге у много су лошем стању па је путовање било напорно. Овакав начин путовања је другачији, много ефикаснији и за нас од велике помоћи. Ово је сада фантастично", каже Михаел Делбаере ("Crops end Partners").

После 14 година затишја, колико је прошло од последњег лета и вишегодишње обнове аеродрома, овој цивилни лет наговештај је нових могућности ваздушне луке код Ужица, која је спремна да прими и знатно веће летелице.

"Служба контроле летења је спремна и опремљена за прихват ваздухоплова овде на аеродрому, али то зависи од аеродромског предузећа и осталих фактора", каже Бранимир Ћалић, начелник АКЛ "Поникве".

Директор Јавног комуналног предузећа аеродром "Поникве" Саша Савић каже да овакви летови не би били изузетак већ редовна појава, морају да покрену процедуру за отварање повременог и привременог граничног прелача на аеродрому за овакву врсту летова.

Осим тога, до завршетка комплетне инфраструктуре, за коју су потребна додатна улагања, сви летови и спуст на обновљеној писти и током лета од заосталих НАТО-ових мина очишћених писти, биће могући једино у дневно-визуелним условима, односно уз повољне временске прилике.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво