Српско-шведски виногради у Бачини

Од пре неку годину Бачинци из околине Варварина и Швеђани иду заједно у бербу грожђа. Захваљујући Бачинцу Александару Милутиновићу, Швеђани почели да улажу у винограде, плодног и питомог Темнића. Сада не само да раде, него и уживају у лепоти крајолика и гостопримству добрих домаћина.

У бербу грожђа мештани села Бачина код Варварина и ове године ће заједно са гостима из Шведске. У Темнићки крај дошли су пре неколико дана. За неке од њих ово није први пут. Лепи пејзажи и традиционално гостопримство домаћина, које су упознали захваљујући њиховом колеги Александру Милутиновићу, подстакли су их не само да уживају, већ и да уложе капитал у обнову српских винограда.

Када су пре десет година Александар Милутиновић, родом из Бачине код Варварина и његов колега из Шведске допутовали да обиђу Ацину дедовину, нису ни слутили колико ће им се животи променити. На иницијативу колеге, Александар је прихватио да са још четворицом Швеђана оснују фирму. Раскрчили су запуштен виноград, подигли пет хектара нових засада и опремили подрум и винарију.

"Само овог пролећа од маја па до сада смо имали око 100 гостију из Шведске и Скандинавије.То се тамо прочуло и ми сада имамо много оних који желе да дођу, али немамо где да их сместимо. Зато доводимо мање групе. Како време иде видимо да само од винског туризма можемо да живимо", каже Александар Милутиновић, сувласник винарије.

Ханс Бјорктал је један од сувласника. У Шведској се бави столарским занатом па му припадају највеће заслуге за ентеријер подрума.

"У ову авантуру упустио сам се и не познајући лично Александра и никада се нисам покајао. Одушевљен сам народом и природом и одавно сам престао да бројим колико сам пута био у Србији", каже Ханс Бјорктал.

У групи која тренутно борави у Бачини је више жена.

"Овде је за разлику од моје земље у јесен топло. Дружим се са људима, сви су веома пријатни. Да сам у Шведској седела бих у кући и не бих имала са ким да разговарам", каже Оса Рагнасорн.

Гости из Скандинавије се лако прихватају посла. За њих је све то ново и прилично егзотично.

"Није тешко, јер нас домаћини штеде, па нам берба дође као добра рекреација", исноси своје утиске Пернила Свентсон.

"Приуштио сам себи најбољи могући одмор у овом тренутку. Прија ми све и када се вратим у Шведску препоручићу пријатељима да путују у Србију", презадовољан је Петар Барк.

Уложен српски и шведски капитал се исплатио. Две трећине производа извози се у Скандинавске земље, а остатак продаје на домаћем тржишту. Перспектива је и у винском туризму, па Аца и његови пословни партнери размишљају да у ту причу укључе и већи број мештана Бачине који ће гостима нудити смештај и припремати српске специјалитете.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво