Читај ми!

Најбољи светски радио-аматери у Сокобањи

На првом Светском купу у брзој телеграфији у Сокобањи учествовало је седамдесет најбољих радио-аматера из седам земаља. Такмичари из Белорусије, Русије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније и Србије у септембру ће се састати и на светском шампионату у Бугарској.

У Сокобањи је одржан први светски куп у брзој телеграфији, на којем је учествовало седамдесет такмичара из Белорусије, Русије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније и Србије. То је, уједно, и својеврсна припрема за највеће такмичење - светски шампионат који ће се у септембру одржати у Бугарској.

За један минут такмичари би требало да дешифрују што више слова, бројева или знакова интерпункције. Такмиче се у брзом пријему и предавању знакова Морзеове азбуке, симулацији радио-аматерских веза и пријему радио-аматерских позивних знакова. Компјутер производи педесет знакова, с тим што је сваки наредни бржи уколико се претходни прими тачно.

Оливер Табаковски, председник Радне групе за брзу телеграфију у Међународној радио-аматерској унији објаснио је да свако у радио-аматерском саобраћају има своју шифру.

У Сокобању је дошло пет светских рекордера, али има и оних који су овде први пут, попут Елене Малишеве из Русије, најмлађе учеснице Купа. Настји Илиној из Белорусије се допада атмосфера, а такав је и утисак Ане Шевељенко, светске рекордерке у брзом пријему знакова.

Иако су неке репрезентације отказале учешће, представници седам земаља показали су одличне резултате.

Саша Ђокић, председник Извршног комитета Светског купа у Сокобањи, задовољан је одзивом: "Имамо седамдесетак такмичара, међу нама је светски првак, ту је и светска рекордерка у примању Морзеових знакова. Ту су и квалитетне судије, који су били врсни телеграфисти пре него што су постали судије."

Осим такмичења, домаћини су гостима из иностранства организовали и посету околине и знаменитости сокобањског краја.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво